ACTUALITATE 12 februarie 2013

PPMT Baraolt, somat să îndepărteze steagurile secuiesc şi al Ungariei de pe sediu

de Monica Vrânceanu | 786 vizualizări

Filiala din Baraolt a Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) a fost somată de Prefectura Covasna să îndepărteze două drapele și o plăcuță amplasate pe sediul său. Somația a fost transmisă în urmă cu câteva zile, iar dacă PPMT nu va îndepărta drapelele și plăcuța, riscă o amendă cuprinsă între 2.500 și 5.000 de lei.

Steag secuiesc sediu PPMT Baraolt februarie 2013 site

Prefectul Dumitru Marinescu a declarat că somația a fost transmisă ca urmare a faptului că pe clădirea în care funcționează PPMT Baraolt au fost amplasate, pe frontispiciu, două drapele: cel secuiesc și cel al Ungariei. În plus, tot pe clădire există o plăcuță inscripționată exclusiv în limba maghiară.

Potrivit prefectului Marinescu, aceste lucruri contravin prevederilor legale iar în urma somației drapelele și plăcuța ar trebui îndepărtate în câteva zile. În caz contrar, amenda va fi una cuprinsă între 2.500 și 5.000 de lei. Dumitru Marinescu a explicat că somația se înscrie în acțiunea de control a modului în care instituțiile din județ respectă prevederile legii cu privire la însemnele naționale, PPMT fiind prima instituție somată în acest sens.

Potrivit Mediafax, preşedintele PPMT Covasna, Nemes Előd, a declarat că pe faţada sediului organizaţiei Baraolt a partidului sunt arborate steagul secuiesc şi cel „al maghiarilor de pretutindeni” – roşu-alb-verde cu stemă, fapt care îl diferenţiază de drapelul oficial al Ungariei.

„Prefectul somează organizaţia locală a PPMT să îndepărteze steagul maghiar. Se pare că este sarcina tuturor prefecţilor, reprezentanţilor Guvernului, să atace simbolurile noastre”, a spus Nemes, citat de Mediafax.

Nemes Előd a mai declarat că PPMT Baraolt nu va îndepărta steagul maghiar și că, dacă se va insista pe acest lucru, se va ajunge și în instanță la nevoie. Totodată, Nemes a adăugat că PPMT face apel la cetăţeni să arboreze drapelul secuiesc pe locuinţele lor – tocmai pentru a vedea dacă Poliția va bate la fiecare ușă pentru a cere îndepărtarea steagurilor.

Legea spune că primăriile și instituțiile publice trebuie să arboreze drapelul României în mod obligatoriu. Drapelul Uniunii Europene și însemne ale unităților administrativ-teritoriale – care au fost adoptate legal, pot fi de asemenea postate. Legea este însă foarte clară atunci când vine vorba despre steagul României, drapelele altor țări putând fi arborate doar în ocazii special – cum ar fi vizitele cu caracter oficial.

Simbolurile minorităților naționale pot fi și acestea utilizate – inclusiv steagul secuiesc, dar doar cu ocazia unor adunări sau acțiuni specifice.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, 13 februarie 2013
Si acolo tot maghiarii sunt asupriti ?Amenzi apoi daca nici asa nu merge,demisi toti,la TEGA sunt locuri vacante mereu.In curtea celor 150 de secui declarati se pot arbora orice drapel,e locuinta citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.