Povețe strașnice de peste Prut (II) ”Doamnelor, nu reacționați la chemări, șuierături și claxonări!”
Dacă în scrierea trecută vorbeam despre incendii și calamități naturale și despre modul original și ilar de a expune situațiile și de a încerca rezolvarea lor, astăzi voi extrage din Enciclopedia moldovenească a „situațiilor extremale” aspecte legate de agresiuni.
Abordarea subiectului începe cu partea delicată a rasei umane, femeia, care este sfătuită să nu accepte propuneri, aluzii și provocări pe teme sexuale. Hm, asta cam sună a abstinență totală fără legătură cu violența de natură sexuală. Un lucru demn de ținut minte este și faptul că nu este indicată „permisiunea bărbaților necunoscuți de a intra în apartament dacă sunt singure acasă”. Nu s-a precizat, în schimb, dacă au verde necunoscuții cât timp potențiala agresată are o prietenă în vizită sau e soțul acasă.
Pentru a preveni eventuale neplăceri, „nu reacționați la chemări, șuierături, claxonări”, nici măcar dacă șuierăturile sunt pe versurile celebrului (go)guță.
„Iar dacă vă întoarceți cu taxiul sau cu un cunoscut, rugați să aștepte până intrați în casă.” Ei bine, aici nu înțeleg. Când dau banii taximetristului, înainte sau după ce mă așteaptă să urc până la etajul 7? Și cum își dă seama că am ajuns? Îl pun să tragă mașina în fața blocului, cu gâtul proptit în sus, și drept semnal de „sunt bine” voi aprinde și voi stinge de câte trei ori veioza?
Dar dacă nu poate parca mașina într-un loc cu vizibilitate la camera mea cum își dă seama că am ajuns cu bine, cobor să-i spun? Hm, prea complicat și costisitor, în plus riști să fii agresată chiar de către taximetristul exasperat.
Dacă ați plecat la drum și vă oprește în noapte o persoană care pare de la Poliție, sfatul găsit în enciclopedia cu situații „extremale” este următorul: „dați-i actele, dar nu deschideți ușa și nu coborâți sticla”. Cred că vă întrebați cum anume veți înmâna actele organului competent fără să folosiți ușa sau geamul. Păi, trapa ar fi o idee bună. Ce, nu aveți trapă? În cazul ăsta eu spun că se poate face totuși un mic compromis și vă puteți strecura pe bancheta din spate a mașinii și găsiți o soluție rapidă de a face un loc mic în portbagaj pe unde veți intra în legalitate.
Și nu uitați, „când sunteți la pescuit, la vânătoare, în pădure după ciuperci sau pomușoare, nu lăsați mașina fără supraveghere”. Mai bine o parcați direct în pădure astfel încât vă va fi mai ușor și să încărcați „pomușoarele” și să demarați în trombă dacă vă prind autoritățile la braconaj.
Trebuie să recunosc că partea mea preferată am lăsat-o la urmă și se referă la situația în care ești în trafic și te afli cu infractorul în mașină. Nu, nu știu cum ar ajunge acesta din urmă pe scaunul tău din dreapta dar sunt multe posibilități așa că nu voi analiza asta acum.
Să lăsăm enciclopedia de peste Prut să ne uimească din nou: „ţineţi minte de prioritatea dumneavoastră: cât conduceți mașina viața criminalilor depinde de dumneavoastră și sunteți în siguranță relativă”.
Adică cum prioritatea mea este că viața criminalilor depinde de mine și că siguranța mea este relativă? Care siguranță, care prioritate, care relativitate?
Dacă ați decis totuși că sunteți într-un pericol mai mult cert decât relativ mai aveți o opțiune, înainte de a pune frână brusc și de a vă arunca amintitul criminal din vehiculul personal sau împrumutat, „încercați să efectuați – manevre psihologice –, spunând agresorilor orice minciuni cum ar fi: că sunteți la evidență la psihiatru, că aveți relații cu alți criminali, că aveți în mașină o bombă și nimeni nu va rămâne viu”.
Nu am priceput eu multe din această enciclopedie, dar am înțeles ceva sigur, că dacă spui unui infractor că ești bolnav psihic sau că ești în relații cu alți agresori, sunt șanse mari să declanșezi în mod cert o reacție bombă.