ACTUALITATE 5 august 2022

PNI la Zăbala: trei drumuri de modernizat și înființarea sistemelor de apă și canalizare

de David Leonard Bularca | 904 vizualizări

Comuna Zăbala ar putea primi aproape 33 de milioane de lei prin Programul Național de Investiții (PNI) „Anghel Saligny”, pentru proiecte ce vizează modernizarea a trei drumuri, refacerea unui pod și înființarea în comună a sistemelor de apă și canalizare. Primarul localității, Fejér Levente, a spus pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna că banii pe care comuna i-ar putea primi reprezintă o „sumă record”. 

Cele șase proiecte declarate eligibile pentru Zăbala și sumele alocate sunt următoarele:

  1. Modernizare drum comunal DC9 între Peteni și limită UAT Zăbala, în comuna Zăbala, judeţul Covasna – peste 6,7 milioane de lei;
  2. Modernizare drum comunal DC13 între limită UAT Zăbala și Surcea, în comuna Zăbala, judeţul Covasna – peste 8,5 milioane de lei;
  3. Modernizare drum comunal DC13A între DC10 și DC13, în comuna Zăbala, judeţul Covasna – aproape 2,5 milioane de lei;
  4. Construire pod peste pârâul Zăbala, în comuna Zăbala, județul Covasna – aproape 220 de mii de lei;
  5. Înființarea sistemului de canalizare menajeră în localitățile Tamașfalău și Surcea, comuna Zăbala, județul Covasna – peste 7,1 milioane de lei;
  6. Înființarea sistemului de alimentare cu apă în localitățile Tamașfalău și Surcea, comuna Zăbala, județul Covasna – aproape 7,5 milioane de lei.

Asfaltarea drumului între Peteni și UAT Zăbala era de mult timp pe listă, a spus primarul. 

„Voiam de mai mult timp să modernizăm, ca să aibă și cei de la Peteni o cale de acces mai rezonabilă, să spun așa. Dar nu am reușit pentru că nu am avut cum, din fonduri proprii nu puteam. Am așteptat un program național ca să facem proiect pentru drumul respectiv. E vorba de 1.720 de metri. E bine acum că și Catalina a câștigat partea lor și acum de la Peteni o să fie drum modernizat, drum asfaltat”, a spus Fejér Levente. 

„Mai avem unul, între Surcea și Covasna, și Covasna a câștigat partea lor. Deci și acolo o să avem drum asfaltat. Acum mi se pare că este până la autogară asfaltat. Acum de la Surcea până la calea ferată o să fie asfaltat. Aici e vorba despre 3 kilometri și 122”, a spus edilul despre al doilea proiect ce vizează modernizarea drumurilor. 

În ceea ce privește Drumul Comunal 13A, Fejér Levente spune că autoritățile vor întâmpina dificultăți, pentru că realizarea totală a proiectului ar costa aproape 7 milioane de lei, iar prin „Anghel Saligny” s-au primit doar 2,5 milioane.

„Mai avem încă un drum, DC13A, de la școală, deci din centru, până la drumul DC13, deci Surcea, Covasna. Acolo o să întâmpinăm câteva probleme, că devizul general este de 6 milioane 980 de mii de lei, din care numai 2,5 milioane am primit. Deci nu în totalitate e finanțat proiectul. Dar în fine, sperăm că o să găsim soluții și pentru continuarea lucrărilor”, a declarat primarul. 

Canalizare și apă 

Și când vine vorba de sistemul de canalizare autoritățile din Zăbala au primit mai puțini bani decât ar fi fost nevoie pentru realizarea proiectului în totalitate, dar edilul spune că se vor găsi soluții. 

„La canalizare și apă, pentru Tamașfalău și Surcea, și acolo o să avem probleme, pentru că apa e finanțată în totalitate, dar canalizarea, care are 17 milioane 984 de mii de lei bugetul total, noi am primit numai 7 milioane. Deci acolo 10 milioane, aproape 11, sunt în aer. Acolo trebuie să ne gândim. Eventual putem să facem Tamașfalăul și Surcea rămâne (n. red.: fără canalizare). Aproape 500 de beneficiari ar fi, iar la Surcea cam 570 de persoane, cam așa, dar e mai departe. Tocmai de aceea, Tamașfalăul e mai aproape, și proiectul e făcut în așa fel încât nu o să aibă fiecare stație de epurare, ci o să fie pompat către stația de epurare de la Zăbala. Din cauza asta m-am gândit că facem Tamașfalăul și pentru Surcea căutăm altă sursă de finanțare”, a detaliat, pentru redacția noastră, Fejér Levente. 

Per total, primarul din Zăbala s-a declarat mulțumit de suma care ar putea ajunge în comuna covăsneană. 

„Prima dată era vorba că o să primească fiecare UAT minim patru milioane și eventual, dacă are noroc, dublu. Noi am depus proiecte în valoare de 57 de milioane, și iată că 33 de milioane am primit. Deci e o sumă imensă. În ultimii 30 de ani, comuna noastră nu a beneficiat de finanțare atât de mare. Eu sunt mulțumit cu suma aceasta, e o sumă record și e o sumă enormă”, ne-a mai spus edilul.

În viitor, în Zăbala sunt planuri pentru realizarea unor piste de biciclete, supravegherea comunei prin sistem audio-video, dar și pentru aducerea a două stații de reîncărcare pentru mașinile electrice. 

Prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, Guvernul României, prin Ministerul Dezvoltării, își propune să asigure serviciile de bază în localități (apă, rețele de canalizare și de gaze) și să reabiliteze drumurile și podurile, potrivit site-ului Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, mdlpa.ro.

În județul Covasna, din totalul celor 182 de solicitări de finanțare, se vor implementa 121 de proiecte, în valoare totală de 1.027.710.662,88 lei, reprezentând aproximativ 57% din cuantumul tuturor cererilor.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.