PNI „Anghel Saligny” a atribuit comunei Ilieni peste 38 de milioane de lei pentru sistemul de canalizare
Comuna Ilieni ar putea primi, prin Programul Național de Investiții (PNI) „Anghel Saligny”, suma de 38.361.790 de lei pentru înființarea sistemului de canalizare menajeră în toate satele aparținătoare, Ilieni (reședința), Sâncraiu și Dobolii de Jos.
Primarul comunei este foarte mulțumit, având în vedere că suma alocată pentru acest proiect este de aproape 10 ori mai mare decât plafonul stabilit pentru comune, adică de patru milioane de lei.
„Sunt foarte mulțumit de această sumă, dar nu pot să afirm acum dacă va fi suficientă. Valoarea unei investiții se stabilește de un studiu de fezabilitate. Studiul de fezabilitate este făcut în 2020, incluzând parametrii tehnici. Urmează să vedem dacă prețul manoperei se va majora, dar momentan această sumă ne ajunge. Nu au fost depuse alte proiecte pentru că, după părerea mea, programul a fost bine gândit. Prioritară este infrastructura de apă și de canal, dacă aceasta nu este făcută, atunci nu sunt eligibile programele pentru asfaltare. Iar suma este de 10 ori mai mare decât a fost prevazută inițial pe cap de localitate.
Privind sistemul de canalizare, există un master plan al județului care este proiectat conform unei strategii. Se va pompa la Sfântu Gheorghe, pentru că, știm foarte bine, costurile sunt în stațiile de epurare. E gândit bine așa, că nu se construiește câte o stație de epurare în fiecare localitate, ci se pompează în centru, momentan operatorul este Gospodărie Comunală, la Sfântu Gheorghe”, a declarat, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, primarul Fodor Imre.
Comuna este străbătută de drumul județean DJ 112, Sfântu Gheorghe-Hărman. Populația este de aproximativ 2.000 de locuitori, conform recensământului din 2011, majoritatea fiind maghiari (85,9%).
Prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, Guvernul României și-a propus să asigure serviciile de bază în localități (apă, rețele de canalizare și de gaze) și reabilitează drumurile și podurile, potrivit site-ului Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, mdlpa.ro.
În județul Covasna se vor implementa 121 de proiecte, în valoare de peste un miliard de lei. Acordarea finanțărilor depinde de felul în care fiecare autoritate va parcurge în continuare pașii birocratici.