ACTUALITATE 15 februarie 2013

Ploaie de meteoriți în Rusia. Sute de persoane au fost rănite [VIDEO]

de Covasna Media | 448 vizualizări

UPDATE: Bilanțul ploii de meteoriți din Ural: Aproape 1.000 de răniți și peste 3.000 de clădiri avariate.

_____________________________________

 

Sute de persoane au cerut îngrijiri medicale după ce fragmente rezultate din dezintegrarea unui meteorit s-au prăbuşit în 6 oraşe ruseşti din Urali. Persoanele rănite au suferit diverse traumatisme, contuzii şi zgârieturi. Căderea rocilor spaţiale a fost însoţită de explozii puternice, care au provocat spargerea ferestrelor de la numeroase clădiri. Potrivit unor informaţii, meteoritul – devenit periculos - ar fi fost distrus de armată.

ploaie meteoriti

Bilanţul persoanelor care au nevoie de îngrijiri medicale este în creştere. Dacă într-o primă fază s-a anunţat că 50 de persoane au fost rănite - în general din cauza cioburilor de la geamurile sparte de bubuitura puternică -, agenția Interfax spune că peste 200 de persoane au cerut îngrijiri medicale numai în Celiabinsk, iar RIA Novosti, care preia un bilanţ oficial al Ministerului de Interne, transmite că peste 500 de oameni au avut nevoie de ajutor în cele 6 regiuni.

În zonă, oamenii au crezut că e cutremur sau că s-a prăbuşit un avion, în timp ce alţii au crezut că este vorba despre un OZN. Suflul exploziei a fost atât de puternic, încât un perete al unei uzine s-a prăbuşit, rănind patru persoane.

Autorităţile ruse au confirmat că cel puţin un fragment de meteorit a căzut în apropiere de Celiabinsk şi au sfătuit populaţia să rămână în case.

Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă, pe de altă parte, a precizat că ploaia de meteoriţi nu a afectat centralele electrice din regiune. Ministerul a făcut apel la populaţie să nu intre în panică şi a mobilizat 20.000 de oameni şi trei elicoptere pentru a evalua situaţia din teritoriu.

Ploaia de meteoriţi a fost vizibilă şi din Kazakhstan.

https://www.youtube.com/watch?v=3GjNR56ac6g

Măsuri serioase de apărare planetară, inclusiv în România

La Digi24, fizicianul dr. Marius Ioan Piso, de la Agenţia Spaţială Română, a explicat cum pietrele care circulă prin univers ajung din când în când în atmosfera Terrei, unde iau foc şi apoi explodează. Este vorba de roci care pornesc de la dimensiuni de câţiva milimetri – microasteroizi – şi pot ajunge la dimensiuni de kilometri. „Sperăm că un asemenea asteroid să nu ajungă în atmosfera Pământului în următoarea sută de ani”, spune dr. Marius Ioan Piso.

Pe Pământ se iau măsuri foarte serioase pentru protecţia planetară - pentru apărarea planetară - inclusiv în Europa, inclusiv în România. Acestea constă, în primul rând, în identificarea obiectelor care se află în apropierea Terrei, şi în al doilea rând în elaborarea unor metode de deflecţie în faţa acestor posibili agresori. (...) În principiu, un sistem antirachetă poate să fărâmiţeze un astfel de meteorit”, explică fizicianul.

„Pământul este în permanenţă atacat de meteoriţi. Atmosfera este o protecţie foarte serioasă şi aproape toate obiectele care se apropie de Pământ ard în atmosferă. Din când în când, rămân nişte urme care ajung pe Pământ”, mai spune acesta.

Un obiect solid, probabil piatră amestecată cu fier

„Probabil că este vorba de un singur obiect care s-a fragmentat în urma frecării cu atmosfera. (...) E vorba de resturi de comete, care se dezintegrează foarte uşor şi nu ajung chiar pe Terra. Acum am avut un obiect solid, cumva, un singur meteorit, piatră amestecată cu fier sau doar fier sau ceva de genul ăsta”, apreciază la rândul său astronomul Adrian Şonka.

E rolul armatei să acţioneze în cazul unui meteorit care trece pe deasupra ta, dar în cazul ăsta e destul de tardiv, pentru că chestia asta deja a intrat în atmosferă. Ideea ar fi s-o deviezi înainte să se apropie de Pământ. Bineînţeles, aici e nevoie de agenţii spaţiale. Ca ultimă resursă, tragi în el cu ce nimereşti. Bineînţeles că ei au viteză mare, contează foarte mult unghiul cu care intră în atmosferă, că pot fi incetiniţi şi pot fi ochiţi cum trebuie...”, spune astronomul.

Cu ce viteză ajung meteoriţii pe Terra? „Poate intra cu viteza de 11-70 km/secundă în atmosferă, dar de obicei intră cu vreo 17-20 km/secundă. Pare o viteză mare pentru noi, care ne deplasăm încet pe Terra, dar e o viteză normală în sistemul solar”, explică Adrian Şonka.

Întrebat dacă este posibil ca Rusia să se aştepte la alte incidente în următoarea perioadă, Adrian Şonka arată că, „În mod normal, nu există roiuri de asteroizi, adică nu există mulţi asteroizi mari care merg pe aceeaşi traiectorie. Nu s-a observat aşa ceva. Deci nu trebuie să te aştepţi să mai vină câţiva, după un minut, două, zece. De obicei cometele se fragmentează şi circulă pe aceeaşi orbită.”

Citeşte şi Asteroidul ne lasă fără televizor?

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.