ACTUALITATE 17 martie 2022

Plan îndrăzneț la Întorsura Buzăului: centrală eoliană care să producă energie pentru centrala termică

de Iulia Drăghici - Taraș | 1442 vizualizări

Autoritățile din Întorsura Buzăului se pregătesc să ceară finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru modernizarea centralei termice din oraș. Ar dori, cu banii astfel obținuți, să construiască o centrală eoliană care să producă energie electrică, iar mai departe cu aceasta să se alimenteze o centrală termică pe ulei, care să producă la rândul ei agent termic, dar și iluminatul public.  

În PNRR vor fi bani pentru energie verde. Am vorbit cu un consultant. (...) Intenționăm să depunem un proiect. Ideea este de a monta o centrală eoliană, care să facă energie electrică. Tot în acest proiect, ar urma să fie schimbat cazanul centralei, cu unul pe ulei, care se poate încălzi cu energie electrică, iar mai departe să încălzească apa din restul instalației”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, primarul Raul Urdă. 

Revoluționarea sistemului de furnizare a energiei termice la Întorsura Buzăului ar trebui să plece nu doar de la premisa că centrala este o „gaură neagră pentru bugetul localității”, așa cum au mai precizat autoritățile, din cauza pierderilor pe care le generează, ci și de la faptul că, pe termen lung, rumegușul, folosit în prezent ca materie primă, va fi tot mai greu de găsit pe piață, explică primarul. 

Avem foarte mare concurență din partea firmelor private care vin și cumpără de aici din zonă pentru a face Pal. Și prețul a crescut foarte mult. Noi de doi ani nu am crescut prețul gigacaloriei și prețul lemnului s-a dublat pe piață. Cu subvenție foarte mare din partea primăriei ținem centrala. Clar, viitorul este spre energie verde. Atunci vrem să aducem o centrală eoliană, care să producă curent atât pentru iluminatul public, dar și pentru centrala termică a orașului. Ăsta ar fi idealul”, a mai spus Raul Urdă. 

Spre atingerea acestui ideal, primul pas este ca autoritățile să înființeze o firmă, care să preia serviciul termic, a spus primarul. 

În viitoarea ședință, poate chiar de luna asta, voi propune Consiliului Local să înființăm un SRL, pentru a gestiona serviciul și depune proiect. În prezent, centrala funcționează ca serviciu în cadrul primăriei. A fost SRL mai demult, a fost desființat și a fost preluat sub aripa primăriei”, a spus Raul Urdă. 

Tot el a explicat și că în trecut a fost nevoie de schimbarea inversă, adică să transforme din SRL în serviciu public, din cauză că era greoaie procedura de acordare a subvențiilor. Sigur că în trecut au fost discuții multe și intense asupra faptului că serviciul a fost gestionat deficitar. 

În cele din urmă, după ani de încercări, inițiativa de a cumpăra centrale noi, care să o înlocuiască pe cea din prezent, prea mare și deja prea veche, este dată la o parte, după ce a fost respinsă de la o posibilă finanțare prin POIM. 

Proiectul respectiv, realizat în timpul fostului primar, Leca Băncilă, prevedea și extinderea rețelei de distribuție a agentului termic de la ANL-urile din zona Bisericii, până la Poliție, „să fie legată catedrala, viitorul centru cultural și, bineînțeles casele din zonă, stânga – dreapta și de la școala generală, să meargă prin grădini și să lege locuințele până la spital. E maximul care poate suporta ca întindere, pentru că trebuie schimbat tot sistemul de pompe. (...) A fost depus un proiect pentru modernizarea centralei, în sensul de a fi trei centrale mai mici, fiecare de câte un megawatt jumătate. Deci să nu mai meargă toți cei șapte megawatti, pentru că și iarna consumăm doar doi, iar vara 0,2. Iar o centrală de 1,5 ar fi mers vara pentru apă caldă. (...) Proiectul a fost depus la POIM acum trei-patru ani de zile de către domnul Băncilă și acum o lună ni s-a dat răspuns că s-a respins”, ne-a spus primarul actual, Raul Urdă.

El a punctat totuși că proiectul nu a fost respins pentru că nu ar fi fost bun, sau că ideea nu merita finanțată, ci pentru că s-a amânat foarte mult răspunsul, iar în cele din urmă, și dacă s-ar fi primit aprobare, nu ar mai fi fost timp să fie implementat până la final de 2023, pentru că atunci se încheie perioada de finanțare. „Nu se putea, pentru că era nevoie de licitații, studii tehnice, execuție și așa mai departe. Dacă nu terminam, se cereau banii înapoi. Așa că au motivat că au respins că nu mai aveam timp să facem. Dar din cauza cui? Că noi de patru ani am depus proiectul”, a explicat Raul Urdă. 

Centrala termică din Întorsura Buzăului este un veșnic subiect de dispută și nu de puține ori a fost numită „gaură neagră” pentru că produce pierderi la bugetul local. Aceasta a fost pusă în funcţiune în anul 2004 printr-un program finanţat de guvernele danez şi român. Încă de la început s-a dovedit faptul că are o capacitate prea mare pentru nevoile orașului, mai ales că planurile de extindere și spre zona de case au fost oprite. 

În prezent sunt în derulare ample procese și pentru înființarea asociațiilor de locatari, care să permită accesarea de fonduri europene, fără cofinanțare pentru cetățeni, pentru reabilitarea blocurilor, dar și pentru ca abonații la serviciul termic să primească în continuare căldură și apă caldă de la centrala orașului. 

Nu este pentru prima dată când se discută despre ideea unei centrale eoliene la Întorsura Buzăului. Anul trecut, Raul Urdă vorbea despre un parteneriat public-privat, însă între timp s-a preferat varianta accesării fondurilor europene. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.