ACTUALITATE 14 februarie 2013

Plajă modernă și bază de tratament la Pădureni

de Monica Vrânceanu | 699 vizualizări

Primăria Moacşa caută investitori serioşi alături de care să amenajeze o mică bază de tratament, iar lucrările s-ar ridica la 300.000 de lei

Începutul de an a venit cu planuri destul de mari la Moacșa, însă din cauza întârzierii bugetului, care probabil va fi votat undeva în luna martie, multe dintre acestea stagnează. Ales în iunie 2012 din partea Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), primarul Bács Benke László mărturisește că nu-i lipsesc ideile pentru dezvoltarea comunei, dar se arată realist, spunând că uneori lipsește sprijinul altor autorități care ar putea susţine unele proiecte. Cu toate acestea, noul primar spune că vrea să facă mai multă treabă și mai puțină politică, considerând că nu prea mai e vreme pentru vorbe.

Cantină socială la Moacșa

Unul dintre primele proiecte pe care autoritățile locale le consideră ca fiind importante pentru comunitate se referă la o clădire a școlii din localitatea Moacșa care se dorește a fi transformată în cantină socială. Primarul Bács Benke László vrea să reabiliteze clădirea și să caute sprijin la oamenii de afaceri din comună, astfel încât copiii de grădiniță, elevii de la școală dar și bătrânii cu pensii mici să poată servi zilnic o masă caldă aici.

„Am văzut astfel de concepte în Ungaria dar și în România și consider că dacă e puțină voință ele se pot realiza. Am discutat deja cu oamenii de afaceri din comună și susțin acest proiect, urmând ca Primăria să găsească soluția pentru reabilitarea clădirii”, a explicat primarul, arătând că respectiva clădire necesită reparații capitale.

Baza de tratament ar putea fi revitalizată

Pentru Pădureni, punctul de atracție al comunei, Bács Benke László are în plan să readucă la viață baza de tratament balneoclimaterică, funcțională până în anii ’70 și distrusă apoi prin colectivizare și prin debandada de după Revoluție.

„Este vorba despre o fântână cu izvor, în jurul căreia cândva a fost o bază balneoclimaterică. Apa este foarte bună pentru bolile reumatice și nămolul de acolo la fel. Pe vremuri, aici se făceau tratamente, apoi totul a fost distrus și clădirea care a fost acolo s-a furat pe bucățele, fiind construită din lemn. Terenul de zece ari aparține comunei, iar cel din jurul izvorului Composesoratului Pădureni, unde am găsit înțelegere. Intenționăm să atragem un investitor serios, din țară sau din străinătate, alături de care să amenajăm o mică bază de tratament”, a explicat primarul, care spune că lucrările s-ar ridica undeva la 300.000 de lei.

În planurile Primăriei este cuprinsă și modernizarea unei bune porțiuni a plajei Lacului de la Pădureni. Comuna a câștigat recent un proces prin care i-au revenit 1,5 hectare din plajă; o persoană fizică ceruse retrocedarea acestei suprafețe cu documente false, procesul a durat o perioadă îndelungată iar acum a revenit terenul în proprietatea autorităților locale.

„Dorim să investim acolo, să facem o plajă civilizată, cu toalete și dușuri, astfel încât pe viitor cei care vin aici să se simtă bine. Și în acest caz trebuie să identificăm un investitor, care în parteneriat cu Primăria să fie dispus să facem o treabă decentă. Îmi doresc pe viitor să aducem formații, cântăreți care să facă atmosferă pe timpul verii, astfel încât toată lumea să aibă de câştugat”, spune primarul Bács Benke László.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.