ACTUALITATE 9 noiembrie 2015

Piedici birocratice în calea dezvoltării

de Mirela Cara Dragu | 725 vizualizări

Mina de suprafață de la Valea Crișului și Arcuș, un proiect ținut în loc de angajații unui minister

Primarul comunei Arcuș, Máthé Árpád, se confruntă cu piedici birocratice care îl obligă să țină pe loc mai multe proiecte de dezvoltare infrastructurală și nu numai. Între acestea, o problemă care privește deopotrivă și comuna Valea Crișului este aceea a minei de suprafață din care s-a extras cărbune în perioada comunistă de către Societatea Națională a Cărbunelui Ploiești.

„Am o altă mare problemă cu terenurile agricole expropriate legal sau nelegal, la sfârșitul anilor ’80, pentru efectuarea lucrărilor de închidere a minei de suprafață la Valea Crișului și Arcuș. La finalizarea lucrărilor de construire, a venit o comisie ministerială și am întocmit proces verbal de recepție, după care urma să semnăm protocolul de predare-primire a terenurilor”, precizează primarul din Arcuș, care informează totodată că o juristă care reprezenta SNC Ploiești a somat-o pe președinta comisiei cum că dacă semnează protocolul de predare-primire o va da în judecată. „După ce noi, ambii primari din Arcuș și Valea Crișului, am semnat protocolul respectiv cu număr de înregistrare și toate cele, doamna de la minister s-a scuzat că nu mai poate semna ca nu cumva să ajungă pe mâna procurorilor. A dus protocoalele semnate de către noi la București, cu promisiunea că se va semna acolo și ni se va trimite un exemplar. Asta a fost în noiembrie anul trecut”, a precizat Máthé Árpád, care din cauza acestei tergiversări nu poate restitui cele 112 ha de teren persoanelor fizice din comuna Arcuș.

Primarul din Valea Crișului, Kisgyörgy Sándor, confirmă cele relatate de primarul comunei Arcuș, oferind câteva detalii suplimentare. „Suntem într-o luptă zdravănă cu SNC Ploiești – Societatea Națională a Cărbunelui. Dânșii zic că mina e a lor. Noi nu renunțăm fiindcă a fost terenul oamenilor din Valea Crișului. Noi nu putem să renunțăm. Ar fi ca și cum eu mă duc la o livadă, culeg merele, le iau și a doua zic că și livada e a mea. Că ei au scos cărbunele și acum zic că e a lor. Chiar acum un an au fost de la Ministerul Industriei, am făcut un protocol de predare-primire către noi și Arcuș, că și ei au o parte, dar nimeni nu are curaj să semneze”, a precizat primarul de la Valea Crișului.

Acesta ne-a precizat că, în cazul în care lucrurile ar fi mers conform așteptărilor, pe fosta mină ar fi putut lua naștere o bază turistică activă. Având luciul de apă de 28 ha, lacul care s-a format acolo este suficient de mare cât să se poată înființa locuri pentru sporturi nautice, ceea ce ar fi o noutate în județul nostru. „Acum s-a format acolo un lac. Deci s-a reecologizat. Erau niște pereți abrupți, cum au scos ei de acolo cărbunele. Ar fi o sursă potențială pentru comună dacă l-am primi noi înapoi. Acum nu se știe al cui e. S-au emis în 1993 niște certificate de proprietate pe numele SNC-ului. Singurul noroc e că, nu știu din ce cauză, nu au intabulat. Altfel nu puteam să facem absolut nimic”, mai spune primarul din Valea Crișului, care adaugă că respectivul certificat a fost acordat către SNC Ploiești în baza unei ordonanțe emise în mod expres în acest scop, ceea ce atrage obligativitatea anulării documentului respectiv.

Mina de suprafață de la Arcuș și Valea Crișului nu este singurul proiect ținut în loc de angajații ministerelor și birocrație. La Arcuș, un proiect depus către Guvern în 2007 a primit aprobare abia anul acesta, la distanță de opt ani de la data la care a fost inițiat. „Cele două mari proiecte pe care le vom finaliza anul acesta au fost cele două proiecte de infrastructură, de apă și de canalizare. Pentru un proiect inițiat în anul 2007, „Renașterea satului românesc”, am câștigat anul acesta aproape 300 de mii de lei și acum vom finaliza cu adevărat aceste două sisteme. Era un proiect guvernamental. Între timp, s-au schimbat și miniștri și ministere. A apărut Ministerul Dezvoltării și Ministerul Marilor Proiecte. Din 2012, avem o lucrare sistată, demarată pe vremuri pe baza Ordinului Guvernamental și acolo s-au sistat finanțările și stau cu o bază sportivă cu dimensiuni reduse de trei ani. Am rugat și pe domnul ministru Dragnea, prin adrese bineînțeles. Nici măcar nu mi s-a răspuns și stăm acolo în așteptare”, relatează primarul din Arcuș.

Aceeași așteptare apăsătoare domnește și în Valea Crișului, unde birocrația împiedică dezvoltarea comunei într-un ritm normal. „Bani avem pentru ce ne-am propus, dar sistemul ăsta birocratic ne cam încurcă în ceea ce avem de făcut. Nu avem canalizare în comună. Nici la Valea Crișului, nici la Calnic. România a luat consimțământul că până în 2018 infrastructura o să fie terminată integral în toată țara și totuși nu putem să avansăm. Nici nu ne ia proiectul deși avem proiectul făcut, iar noi stăm și așteptăm”, a declarat primarul Kisgyörgy Sándor.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
dan, 11 noiembrie 2015
deoarece sunt si ei implicati in jocul asta cu terenuri si lacul! consiliul judetean,primarii, oameni de afaceri! lacul este pazit de oameni inarmati!!!! de ce??? sa traiasca organele de cercetare! citeste integral
alex, 10 noiembrie 2015
Dacă aveți dreptate, de ce nu faceți plângere penală împotriva funcționarilor care refuză să vă dea un răspuns pozitiv?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.