ACTUALITATE 17 octombrie 2008

Piaţa Mihai Viteazul, varianta finală

de Covasna Media | 243 vizualizări

Valoarea proiectului se ridică la 5,6 milioane de lei, din care o parte va fi suportată din Fondul de Mediu

Proiectul privind reabilitarea Pieţei Mihai Viteazul a ajuns în cele din urmă la o formă finală, iar reparaţiile propriuzise vor fi demarate încă de săptămâna viitoare, începând cu colţul din partea stângă de jos a zonei. În felul în care a fost concepută, Piaţa din inima oraşului va avea numeroase zone verzi, alei pentru persoane cu handi cap şi cărucioare pentru copii, alei pietruite la intrarea spre blocuri şi Biblioteca Judeţeană, cuburi de piatră cu guri de apă, înfăţişând mici fântâni arteziene, printre care se vor integra în decor piesele mobilierului urban – bănci, corpuri de iluminat sau coşuri de gunoi – alături de câteva monitoare care indică tenperatura, ora şi data, şi care ar putea fi folosite inclusiv pentru reclame. Statuia lui Mihai Viteazul, care domină centrul Pieţei, va prezenta un soclu renovat, îmbrăcat cu granit de culoare gri închis. Totodată, în Piaţa reabilitată se ...

Valoarea proiectului se ridică la 5,6 milioane de lei, din care o parte va fi suportată din Fondul de Mediu

Proiectul privind reabilitarea Pieţei Mihai Viteazul a ajuns în cele din urmă la o formă finală, iar reparaţiile propriuzise vor fi demarate încă de săptămâna viitoare, începând cu colţul din partea stângă de jos a zonei. În felul în care a fost concepută, Piaţa din inima oraşului va avea numeroase zone verzi, alei pentru persoane cu handicap şi cărucioare pentru copii, alei pietruite la intrarea spre blocuri şi Biblioteca Judeţeană, cuburi de piatră cu guri de apă, înfăţişând mici fântâni arteziene, printre care se vor integra în decor piesele mobilierului urban – bănci, corpuri de iluminat sau coşuri de gunoi – alături de câteva monitoare care indică temperatura, ora şi data, şi care ar putea fi folosite inclusiv pentru reclame. Statuia lui Mihai Viteazul, care domină centrul Pieţei, va prezenta un soclu renovat, îmbrăcat cu granit de culoare gri închis. Totodată, în Piaţa reabilitată se vor crea şi noi locuri de parcare, aproximativ 40 la număr. Pentru a da o faţă nouă şi imobilelor din jur, municipalitatea are în plan dezvoltarea unui proiect prin care împreună cu locatarii blocurilor din centru să schimbe faţadele acestor construcţii vechi. „Vom iniţia un proiect pentru blocurile din centru, ca alături de locuitori să dăm un aspect mai vesel, mai îngrijit, faţă de cel gri şi comunist de acum“, a precizat primarul Antal Arpad. Acest proiect ar urma să fie unul local, în cazul în care nu se vor identifica parteneri guvernamentali pentru acest lucru.

Quartetul de sticlă

O clădire importantă care se încadrează în Piaţa Mihai Viteazul este Casa de Cultură a Sindicatelor, în privinţa căreia autorităţile locale ar dori ca aceasta să intre în administrarea locală. Posibilitatea nu s-a arătat însă deocamdată, dar dorinţa municipalităţii ar fi ca aceasta să fie îmbrăcată în sticlă, integral sau parţial, pentru o imagine mai frumoasă. „Hotelul Bodoc va fi îmbrăcat în sticlă, Poşta veche la fel, Şugaşul este, plus Casa de Cultură. Ar fi patru clădiri moderne, un şir în care ar comunica între ele. În centrele istorice unde se construieşte ceva modern, se face din sticlă“, a spus primarul. Ca şi valoare, proiectul de reabilitare a Pieţei Mihai Viteazul se ridică la 5,6 milioane de lei. Din această sumă, 1,5 milioane ar urma să fie acordaţi prin Fondul de Mediu, după ce Consiliul Local a aprobat aplicarea la acest program, pentru a beneficia de fonduri pentru spaţiile verzi şi mobilier. În ceea ce priveşte restul sumei, Antal a menţionat că ar avea câteva idei: „Voi face patru hotărâri de proiect de Guvern a câte 1 milion de lei şi le voi da şefilor de partid româneşti, să demonstreze că aduc bani, în loc să pună afişe cu Sfântu-Gheorghe oraş secon dhand“, spune primarul. Acesta face referire la faptul că, recent, doi lideri ai PD-L Covasna au postat simbolic, sub panoul care indică intrarea în Sfântu-Gheorghe, un afiş pe care scria în limba română şi maghiară „Oraş second hand – Turkalo varos“, pentru a atrage atenţia asupra imaginii create de numărul mare de astfel de magazine şi cu menţiunea că aceasta este identitatea dată de UDMR în ultimii 18 ani în zonă. Conform primarului, lucrările la Piaţă încep luni, în colţul stâng din partea de jos, din fonduri locale, iar dacă se vor găsi banii, lucrarea ar putea fi terminată până la sfârşitul anului viitor. Proiectul final al Pieţei urmează a fi licitat, întrucât până acum nu a existat o formă finală a acestuia. Lucrările efectuate până acum au avut loc în subteran, unde firma executantă a drenat apa freatică ce mişca plăcile cu care era pavată Piaţa.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.