ACTUALITATE 4 mai 2015

Petiţie pentru susţinerea Centrului de Cultură Arcuş

de Agerpres | 817 vizualizări

Castelul în care funcţionează Centrul urmează să fie retrocedat

Peste o sută de persoane, printre care oameni de cultură consacraţi, au semnat o petiţie pentru susţinerea Centrului de Cultură Arcuş, care funcţionează într-un castel ce urmează a fi retrocedat.

Semnatarii cer autorităţilor statului român să ia măsuri pentru asigurarea continuităţii activităţii acestuia, precum şi pentru salvarea patrimoniului aşezământului cultural ameninţat cu evacuarea.

În petiţie se arată, printre altele, că Centrul de Cultură Arcuş, înfiinţat în anul 1990 în subordinea Ministerului Culturii, susţine şi promovează valorile culturale şi artistice, devenind în 25 de ani un reper în viaţa culturală naţională şi internaţională. Centrul de cultură Arcuş a găzduit sute de spectacole, recitaluri, expoziţii de artă plastică, colocvii, simpozioane, stagiuni permanente, tabere, ateliere de creaţie şi rezidenţe artistice, numeroase manifestări şi programe culturale în domeniul teatrului, muzicii, literaturii, artelor plastice şi sociologiei care au atras anual peste 8.000 de spectatori şi peste 400 de artişti din ţară şi de peste hotare.

De asemenea, se menţionează că statul român a realizat investiţii considerabile pentru întreţinerea şi funcţionarea castelului şi a domeniului de la Arcuş, cele realizate între anii 1968 şi 2012 fiind evaluate la circa 3,4 milioane de euro.

Printre cei aproape 120 de semnatari ai petiţiei on-line se numără regizorii Gianina Cărbunariu, Radu Afrim, Dan Ţopa, muzicologul Constantin Secară şi dramaturgul Radu Macrinici.

Castelul în care funcţionează Centrul de cultură a fost revendicat în natură de urmaşi îndepărtaţi ai fostului proprietar, stabiliţi în Africa de Sud, care au obţinut în instanţă o sentinţă definitivă în baza căreia au somat conducerea centrului să evacueze clădirea.

Directorul Centrului de Cultură Arcuş, Kopacz Attila, a declarat că respectă decizia instanţei de judecată, deşi există anumite semne de întrebare legate de dreptul urmaşului la moştenire, fiind vorba despre un strănepot al fostului proprietar pe linie de soră, însă este îngrijorat de soarta incertă a instituţiei şi a patrimoniului acestuia.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.