ACTUALITATE 22 februarie 2019

Peste jumătate de milion de lei, pagubele făcute de urși în 2018

de Iulia Drăghici - Taraș | 748 vizualizări

APM Covasna a analizat 230 de cazuri anul trecut

Bilanțul pe anul 2018 al Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Covasna privitor la „activitatea” urșilor în gospodăriile și pe câmpurile covăsnenilor adună pagube de peste 526.000 de lei, din 230 de cazuri evaluate pentru despăgubiri.

Pradă urșilor au căzut anul trecut 538 de oi, 82 de capre, 52 de vaci, 6 porci, 4 cai, 39 de stupi de albine, 96 de găini, dar și 4 iepuri. Evaluarea arată pagube de peste 372.000 de lei.

În ceea ce privește culturile, urșii au distrus 4 hectare de floarea soarelui, 3 hectare de ovăz, 25 de hectare de porumb, 12 hectare de sfeclă, dar și 122 de pomi fructiferi. Valoarea pagubelor s-a ridicat astfel la peste 154.000 de lei.

Din cauza încălzirii globale și prin urmare a iernii mai blânde, s-au înregistrat atacuri de urs chiar și în lunile noiembrie și decembrie, când, în mod normal, aceștia ar trebui să hiberneze. Astfel de cazuri au fost semnalate la Cernat și Mereni.

„Este un comportament atipic, într-adevăr. Nu știu să spun cauzele exacte, însă foarte probabil să fi influențat încălzirea globală și iarna mai blândă. Dacă își găsește de mâncare, ursul nu intră în hibernare. În plus, nu mai are frică. Dar e și vina oamenilor, care aruncă gunoaie peste tot, pe drumuri și în păduri”, a declarat, pentru OBSERVATORUL DE COVASNA,  directorul executiv al APM Covasna, Gheorghe Neagu.

Valoarea pagubelor a crescut în 2017, față de 2018, mai arată datele APM, chiar dacă numărul de cazuri a fost cu 10 mai mic anul trecut, decât în anul precedent.

Tot în perioada de referință 2017/2018, Ministerul Mediului a dat 31 de derogări pentru recoltarea a tot atâtea exemplare de urși din fondurile de vânătoare de pe raza județului Covasna. Animalele au fost omorâte, pentru că, spun reprezentanții APM, relocarea este dificilă, de multe ori nu are succes și necesită resurse însemnate.

În județul Covasna ar trăi, potrivit datelor venite de la gestionarii fondurilor de vânătoare, 1.486 de exemplare de urs, iar efectivul optim pentru suprafața de pădure existentă pe teritoriul județului ar fi de maximum 500 de exemplare.

Specialiștii se așteaptă ca în 2019 să crească valoarea pagubelor provocate de urși, însă speră ca Ministerul Mediului să adopte măsuri suplimentare înainte să se producă victime omenești.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.