ACTUALITATE 18 noiembrie 2014

Peste 70% dintre liceenii din Sfântu Gheorghe s-au gândit să emigreze

de Agerpres | 785 vizualizări

Peste 70% dintre liceenii din municipiul Sfântu Gheorghe s-au gândit să emigreze într-o altă ţară, fie pentru a munci, fie pentru a studia, relevă un studiu efectuat recent de Universitatea Sapientia.

Sociologul Solyom Andrea, coordonatorul studiului, a declarat că 72,5% dintre cei aproape 650 de elevi din clasele terminale intervievaţi au declarat că s-au gândit să emigreze, principalele motive fiind condiţiile de trai şi salariile mai bune de peste hotare, dar şi posibilitatea de a-şi continua studiile. Intenţia de a pleca în străinătate este mai puternică în rândul tinerilor de naţionalitate română, care provin din familii educate, şi mai puţin în rândul celor de naţionalitate maghiară.

Potrivit aceleaşi cercetări, aproape 75% dintre respondenţi au apreciat că posibilităţile de angajare în zonă sunt puţin sau deloc favorabile, excepţie făcând elevii de la Grupului şcolar „Kos Károly” din Sfântu Gheorghe, specializaţi în domeniul industriei textile şi pielăriei, care cred că au perspective de a-şi găsi locuri de muncă. Circa 43% dintre elevi plănuiesc să urmeze o facultate, deci nu iau în calcul varianta de a se angaja imediat după absolvirea liceului, iar mai mult de jumătate dintre cei 57% care vor să se angajeze după terminarea liceului intenţionează să-şi caute un loc de muncă în străinătate, printre ţările preferate numărându-se Germania, Anglia, Ungaria şi Italia.

„Scopul acestui studiu a fost de a afla ce planuri de viitor au absolvenţii din Sfântu Gheorghe, dacă vor să lucreze, unde, dacă vor să studieze, unde, pentru a putea elabora o strategie de învăţământ. (...) Acestea sunt intenţiile, vom vedea ce se întâmplă”, a declarat Andrea Solyom, lector la Universitatea Sapientia.

Şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean Covasna, Keresztély Irma, a declarat că rezultatul studiului este îngrijorător şi crede că e nevoie de o strategie serioasă pentru a se crea locuri de muncă şi condiţii de trai mai bune pentru că tinerii să fie motivaţi să rămână acasă.

Studiul a fost efectuat în perioada 22-30 octombrie pe un eşantion de aproape 650 de elevi români şi maghiari de la nouă licee şi grupuri şcolare din municipiul Sfântu Gheorghe şi a fost prezentat marţi concomitent cu proiectul SEEMIG, ce are ca scop gestionarea migraţiei şi efectelor sale în sud-estul Europei.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
trist dar adevarat, 20 noiembrie 2014
...poate se razgandeste tineretul ma tarziu. Ei sunt viitorul zonei, nu coruptii de la putere. Asta este munca unor indivizi ca Popica, Grama etc, care distrug visul tineretului. Se simt generatia de citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.