ACTUALITATE 8 mai 2020

Peste 50 de pacienți COVID internați la Spitalul Județean

de Iulia Drăghici - Taraș | 1740 vizualizări

Reprezentanții spitalului au transmis din nou îndemnul ca oamenii să nu evite să meargă la spital de frica pandemiei, pentru că pot agrava problemele medicale existente

Un număr de 51 de pacienți confirmați cu virusul SARS-COV-2 sunt internați la Spitalul Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe, potrivit bilanțului prezentat de reprezentanții unității spitalicești vineri, 8 mai. Dintre aceștia, doi sunt în stare gravă la ATI.

Totodată, în rândul pacienților suspecți se numără șapte persoane, niciuna în stare gravă.

Dintre cei 51 de pacienți confirmați, 41 sunt internați pe secția COVID, aflată în clădirea centrală a Spitalului. Patru dintre aceștia sunt copii, iar opt persoane au fost preluate din județul Brașov, în virtutea de spital suport covid, pe patologii de chirurgie și ortopedie.

Din păcate, doi pacienți sunt pe secția ATI și sunt în stare critică.

Trebuie să vă spun că cei doi pacienți de pe ATI sunt în stare gravă, dar nu sunt intubați, deci nu necesită respirație asistată. (...) Doi pacienți sunt pe Nefrologie, șapte pe Chirurgie și unul Ortopedie. Din cei internați pe Infecțioase, opt pacienți sunt complet asimptomatici, deci nu prezintă niciun simptom, majoritatea prezintă simptome ușoare, asta însemnând febră, tuse, durere în gât și avem șapte, opt pacienți care au pneumonie. Deci pe ei îi încadrăm la cazuri de gravitate medie. Dintre cei șapte suspecți nu avem niciun copil, deci toți sunt adulți”, a declarat directorul medical, dr. Roșu Matyas.

În perioada 5 – 8 mai au fost externate patru persoane. În același timp s-au înregistrat și două decese, la pacienți din județul Brașov, în vârstă de 77, respectiv 88 de ani.

Accentuez că decesele acestea sunt raportate de către DSP Brașov, deci nu apar în raportarea făcută de DSP Covasna”, a spus managerul spitalului, Andras-Nagy Robert.

Pacient COVID, internat după ce a fost depistat cu o problemă oncologică

Printre pacienții confirmați COVID este și o femeie în vârstă de 57 de ani, din județ, care a fost depistată cu o problemă oncologică după ce s-a prezentat la Urgențe în Brașov.

A apărut și primul caz de ginecologie. Este o femeie în vârstă de 57 de ani, care a fost transferată de la Brașov, dar este cu domiciliul în județul Covasna. Este pozitivă și cu o suspiciune de neoplazie ovariană. Ea a fost parțial examinată și investigată la Brașov. Noi urmează să facem investigațiile necesare și în funcție de aceasta decidem dacă este vorba despre intervenție chirurgicală sau întâi tratăm infecția și după aceea intervenția chirurgicală și tratament oncologic mai târziu”, a mai spus directorul medical.

„Locuitorii județului să nu amâne problemele medicale pentru că pot să se agraveze”

Managerul spitalului a ținut să sublinieze și să readucă în discuție ideea că persoanele cu probleme de sănătate nu ar trebui să amâne vizita la un medic din cauza pandemiei de COVID-19,  pentru că ar putea agrava boala.

Îndemnul nostru a fost ca bolnavii să nu aștepte ca să se agraveze situația medicală.  Ori să sune la 112, ori în momentul în care ajung la noi, trec prin filtrul de triaj. De aceea este cortul acela, că în momentul în care ai intrat în spital, medicul de urgență poate să trieze și poate să decidă ce atitudine medicală să ia. Dacă este un caz de infarct, atunci se trimite la Brașov. Dacă este un caz chirurgical, de la noi de la Urgență se trimite fie la Brașov, dacă este caz grav, fie la Târgu Secuiesc. (...) Îndemnul nu este (n.red. ca bolnavii) să vină la spitalul nostru neapărat. Îndemnul nostru este să caute un medic și dacă este cazul, atunci să intre într-un spital, pentru că spitalele știu unde și pe cine să trimită mai departe. (...) Accentuez și că acest fenomen (temerea de a merge la spital în această perioadă) nu este numai în Sfântu Gheorghe, nu este numai în județul Covasna, este în toate județele valabil. Iar cazul prezentat de doctorul Roșu a fost un exemplu în acest sens. Pacienta s-a dus în Brașov la Urgență și s-a pus această suspiciune de boală. Deci, concluzionând, mesajul nostru pentru locuitori este să nu amâne problemele medicale pentru că pot agraveze, să intre într-un spital, să sune la 112”, a mai punctat managerul spitalului.

Raportarea națională de vineri a arătat că în județul Covasna au fost depistate, de la începutul pandemiei și până în prezent, 211 cazuri de coronavirus. În România sunt 14.811 de cazuri de persoane infectate cu SARS-COV-2. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 6.423 au fost declarate vindecate și externate.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.