ACTUALITATE 27 septembrie 2010

Peste 400 de solicitanţi la 150 de locuri de muncă

de Ana Sidon | 58 vizualizări
Peste patru sute de persoane s-au prezentat vineri la parterul Complexului Park în speranța că vor găsi un loc de muncă. Din cei peste cinci sute de angajatori, doar 15 au răspuns însă pozitiv invitației conducerii Agenției Județene de Ocupare Forței de Muncă (AJOFM), oferind în total 146 de locuri de muncă. Domeniile reprezentate au fost comerțul, serviciile, confecțiile, industria alimentară

Peste patru sute de persoane s-au prezentat vineri la parterul Complexului Park în speranța că vor găsi un loc de muncă.

Din cei peste cinci sute de angajatori, doar 15 au răspuns însă pozitiv invitației conducerii Agenției Județene de Ocupare  Forței de Muncă (AJOFM), oferind în total 146 de locuri de muncă.

Domeniile reprezentate au fost comerțul, serviciile, confecțiile, industria alimentară, asigurări, precum și din Armată, pentru care s-au interesat 50 de persoane, sau ASIMCOV, care a oferit posibilități în domeniul pregătirii proiectelor.

„Un lucru bun a fost locația, care a fost apreciată de tineri și a reprezentat o noutate ca spațiu și cu un surplus de energie benefic. Angajatorii au avut de selectat din 423 de persoane, din care 281 șomeri în plată. Au venit și persoane care aveau alt loc de muncă, proaspăt absolvenți, dar și persoane peste 45 de ani”, a arătat directorul AJOFM, Kelemen Tibor.

Ca nivel de școlarizare, majoritatea aveau nivel liceal și postliceal, în timp ce numărul celor care au urmat studii universitare de scurtă și lungă durată ajunge la 90. Nici studenții aflați în căutarea unui loc de muncă part time nu au ocolit bursa, dar din păcate nici județul, și nici evenimentul în sine, nu au o asemenea ofertă.

CV-uri pregătite

Un aspect pozitiv remarcat de directorul AJOFM a fost faptul că mulți dintre absolvenții care au venit la Bursă, dar nu numai, au fost pregătiți cu CV-uri bine întocmite, care conțineau inclusiv poze ale candidaților.

Din păcate, față de numărul de oferte lansate, ei nu au avut prea multe opțiuni, în condițiile în care din peste 500 de firme invitate, au răspuns 15, cu 146 de locuri de muncă. Acest lucru indică, apreciază reprezentantul AJOFM, greutățile pe care le întâmpină angajatorii și posibilitățile reduse de angajare.

Cu toate acestea, domeniul confecțiilor spre exemplu mai suportă angajări, chiar semnificative, dar oamenii nu sunt prea atrași de variantă, a mai spus Kelemen Tibor, arătând spre exemplu că nimeni nu s-a interesat de cursurile de perfecționare din domeniul confecțiilor.

„Avem problema pe care va trebui să o abordăm în perioada următoare, a recalificării unor persoane pentru domeniile construcții și confecții, deși la nivel de confecții nu s-a interesat nimeni de cursuri, în schimb angajatorii continuă să ofere aceste locuri”, a afirmat directorul AJOFM.

El a exemplificat drept posibilă cauză salariile nemotivante de la unele societăți, cum ar fi Textila, subliniind nevoia de creștere a sistemului de salarizare peste cele minime pe economie la angajatorii care propun această grilă.

O altă problemă a fost în comerț, unde deși oamenii ar fi fost pregătiți și doritori să lucreze în acest domeniu, solicitarea angajatorilor de a opera pe calculator i-a descurajat și i-a făcut să se îndrepte spre alte oferte.

La Bursa locurilor de muncă au venit și reprezentanți ai școlilor, 4 în total, pentru a sonda piața. În opinia directorului AJOFM, ar fi mai mult decât benefică și indicată intrarea firmelor, a angajatorilor în școli, în sensul de a comunica mai mult la acest nivel, și poate în acest fel școala ar produce mai mult ceea ce doresc angajatorii și ce așteaptă de la piața forței de muncă.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.