Peste 40 de noi locuri de muncă prin proiectul de management integrat al deşeurilor
Peste 40 de locuri de muncă vor fi create anul acesta în judeţul Covasna prin proiectul de management integrat al deşeurilor, care prevede închiderea tuturor rampelor de gunoi şi construirea unui depozit ecologic de colectare şi reciclare.
Proiectul, finanţat din fonduri europene prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu, a început în 2010 cu închiderea şi ecologizarea rampei de gunoi menajer din oraşul Întorsura Buzăului şi a continuat cu cele din Covasna şi Târgu Secuiesc, cel din urmă fiind închis luna trecută. Lucrările au costat aproape 13 milioane de lei.
Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, a declarat că în luna ianuarie au început lucrările de dezafectare şi la depozitul de gunoi din Sfântu Gheorghe, care vor costa peste 15 milioane de lei şi care se vor finaliza până la sfârşitul acestui an.
El a amintit că, în paralel, Consiliul Judeţean Covasna a achiziţionat un teren de circa 16 hectare între localităţile Leţ şi Moacşa, unde a început construirea unui depozit ecologic, care va include o linie de sortare a deşeurilor reciclabile, o staţie de compostare a deşeurilor organice şi o staţie de epurare.
„La Moacşa va funcţiona o uzină cu staţie de sortare şi compostare care va rezolva la standarde europene problema celor 195.000 tone de deşeuri pe care populaţia judeţului Covasna le produce anual. (...) În cadrul acestui proiect vom crea 41 de noi locuri de muncă”, a declarat Tamas Sandor.
Proiectul, în valoare totală de 30 de milioane de euro, este cofinanţat din fonduri locale şi guvernamentale şi este unul dintre cele mai mari şi importante derulate în ultimii ani în judeţul Covasna.