ACTUALITATE 26 august 2022

Peste 32 de milioane de lei ar putea ajunge la Cernat prin PNI „Anghel Saligny”

de David Leonard Bularca | 714 vizualizări

Programul Național de Investiții (PNI) „Anghel Saligny” ar putea ajuta comuna Cernat să modernizeze o serie de străzi din localitate și să înființeze și să extindă sistemul de alimentare cu apă. Pentru cele trei proiecte declarate eligibile, comuna covăsneană ar putea primi peste 32 de milioane de lei. Primarul din Cernat, Rákosi Árpád, spune că alocarea este una record pentru localitatea pe care o conduce. 

Cele trei proiecte care ar putea primi finanțare prin PNI „Anghel Saligny” sunt:

1. Modernizare străzi în comuna Cernat – etapa I, județul Covasna – peste 11 milioane de lei;

2. Modernizare drum comunal DC4 și străzi în comuna Cernat – etapa II, județul Covasna – peste 6,5 milioane de lei;

3. Extinderea sistemului de alimentare cu apă în localitatea Cernat și înființarea sistemului de alimentare cu apă în localitatea Icafalău din comuna Cernat, județul Covasna – peste 14 milioane de lei. 

„Este vorba de aproximativ 3,5 kilometri de străzi, în prima etapă. Sunt două străzi. Strada din spatele poliției și strada dinspre muzeu, asta e o stradă mai lungă. A doua etapă este în Cernatul de Sus, drumul principal de la intersecția spre Icafalău, de acolo în sus. Cealaltă parte sunt sus, spre Icafalău, de la capătul satului, unde a fost făcut și mai înainte, care nu e terminat, spre Turia, DC 4. Acolo va fi și canalizare în următorul timp, am obținut finanțare prin AFIR, este deja în lucru”, a spus, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, primarul Rákosi Árpád. 

În ceea ce privește extinderea și înființarea sistemului de canalizare (pentru Icafalău), edilul spune că în acest moment apa din izvoare nu este suficientă și nu este nici de calitate. 

„Vrem să facem două puțuri, că deja avem apă din izvoare și nu ajunge, nu e de calitate. Când vine ploaia nu mai e bună apa. Vrem să facem două puțuri lângă șosea, lângă DN 11. Așa am discutat cu niște specialiști și au zis că poate acolo găsim apă potabilă, care să fie și în cantitatea necesară, și de calitate. De acolo o să facem încă o stație de pompare și o stație de epurare. Acum avem cam 2.800 de consumatori în comună, dar facem aproape în fiecare săptămână câte o legătură, două”, a detaliat primarul. 

În final, Rákosi Árpád ne-a spus că este mulțumit de suma pe care Cernat ar putea să o primească prin PNI „Anghel Saligny”, căci „atâția bani Cernatul nu a mai primit până acum”

La nivelul județului Covasna, Guvernul a alocat peste 1 miliard de lei prin PNI „Anghel Saligny”. Depinde de fiecare autoritate locală în parte dacă, în final, va primi banii conform distribuirii, în funcție de documentațiile care vor fi depuse și de alți pași birocratici care trebuie urmați în continuare, până la semnarea contractelor, în această toamnă.

Sursa foto: economica.net

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.