ACTUALITATE 21 iulie 2022

Peste 28 de milioane de lei ajung la Sita Buzăului prin PNI „Anghel Saligny”

de David Leonard Bularca | 500 vizualizări

La Sita Buzăului vor ajunge peste 28 de milioane de lei prin Programul Național de Investiții (PNI) „Anghel Saligny”. Autoritățile locale au primit 18 milioane de lei pentru „modernizare drumuri de interes local” și alte 10.034.970,67 milioane de lei pentru extinderea rețelei de canalizare din localitatea covăsneană. Primarul, Nicolae Stoica, se declară mulțumit de aceste sume. 

„Din punctul meu de vedere nu vor fi niciodată bani suficienți, având în vedere că am solicitat peste 138 de milioane de lei. Adică din 138 de milioane am primit 28, dar oricum e un pas înainte, din experiența mea de 10 ani la primărie. În fiecare an am prins, în PNDL 1 două proiecte, în PNDL 2 șapte”, a spus, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, primarul. 

În cadrul proiectului prin care autoritățile și-au propus să modernizeze „drumuri de interes local”, Nicolae Stoica a precizat că se va reuși asfaltarea a două sau trei străzi cu cele 18 milioane de lei. 

„În acel proiect avem cinci străzi, dar va trebui printr-o hotărâre de Consiliu Local să renunțăm la două sau trei, să vedem. Pentru că acel proiect e în valoare de peste 38 de milioane de lei, am primit 18 milioane, adică nici jumătate din suma solicitată. Conform devizului, vom face jumătate din proiect. Două, trei, străzi vor fi asfaltate, din cele cinci cuprinse în proiectul inițial”, a explicat primarul.

După ce proiectul ce vizează extinderea rețelei de canalizare va fi încheiat, toate casele din Sita Buzăului vor fi racordate le sistemul de canalizare, spune Nicolae Stoica. 

„La nivel de comună este al patrulea de acest gen. E pe o distanță de nouă kilometri, sunt doar străzi care nu au fost cuprinse până acum în proiecte, străzi foarte mici. În urma realizării acestui proiect, toată comuna Sita, toate casele, vor fi racordate la canalizare”, ne-a mai spus edilul. 

Sita Buzăului a depus șase proiecte în cadrul PNI „Anghel Saligny”, dar, iată, în final două au primit finanțare. Totuși, Nicolae Stoica spune că proiectele pentru care nu s-au primit bani nu vor fi abandonate, ba din contră, se vor căuta alte surse de finanțare pentru ele. 

Primarul a ținut să mulțumească Guvernului și chiar partidelor politice de la conducerea țării pentru crearea acestei linii de finanțare. 

„Mă așteptam să primim finanțare doar pentru un proiect. Dacă am primit pentru două, e ok. M-aș fi bazat, adică primul l-am trecut pe cel de asfaltare, cu 38 de milioane, dar eu și pe această cale, vă spun, fac politica comunității, dar mulțumesc Guvernului României, prin Ministerul Dezvoltării, și chiar partidelor politice care au susținut acest demers, partidelor de la guvernare. Deci nu mă dezic, ăsta e adevărul, ăsta îl spunem, eu le mulțumesc, inclusiv aici și UDMR-ului, au făcut în așa fel încât să ajungă la toată lumea și să mulțumească pe toți. În principiu mă declar mulțumit, că se putea mai mult... Nu zic că nu se putea”, a mai spus, în final, pentru redacția noastră, Nicolae Stoica. 

Prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, Guvernul României, prin Ministerul Dezvoltării, își propune să asigure serviciile de bază în localități (apă, rețele de canalizare și de gaze) și să reabiliteze drumurile și podurile, potrivit site-ului Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, mdlpa.ro.

În județul Covasna, din totalul celor 182 de solicitări de finanțare, se vor implementa 121 de proiecte, în valoare totală de 1.027.710.662,88 lei, reprezentând aproximativ 57% din cuantumul tuturor cererilor.

Sursa foto: arhivă

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.