ACTUALITATE 26 martie 2010

Peste 230 de locuinţe pentru specialiştii din mediul rural

de Covasna Media | 490 vizualizări

Prefectura judeţului Covasna a finalizat centralizarea datelor venite din partea primăriilor din judeţ cu privire la intenţia de construire a caselor pentru specialiştii din mediul rural, în cadrul programului „Renaşterea satului românesc – 10 case pentru specialişti“, lansat la nivelul Ministerului Turismului şi Dezvoltării Regionale. Din 40 de primării de comune existente în judeţul nostru, 27 au solicitat construirea unor case pentru specialişti. În total s-a cerut contruirea a 235 de case, dintre care 96 cu două camere, 139 cu trei camere. În aceste construcţii ar urma să locuiască 288 de specialişti, dintre care 193 cadre didactice, 52 de medici şi asistenţi medicali şi 43 de poliţişti.

Comune cu nicio solicitare

Programul „Renaşterea satului românesc – 10 case pentru specialişti“ prevede construirea unui număr de 10 case în aceeaşi comună, în localitatea de reşedinţă a comunei (sau un număr de 15 case - în cazul în care sunt înregistrate mai multe cereri). În judeţul nostru au solicitat numărul maxim de locuinţe primăriile Sânzieni, Valea Crişului şi Vâlcele; primăria din Boroşneu Mare a solicitat 13 locuinţe, cea din Reci 12, iar cele din Barcani, Belin, Cătălina, Cernat, Chichiş, Comandău, Estelnic, Ghelinţa, Hăghig, Turia şi Vârghiş fiecare câte 10. Pe de altă parte, primăriile Băţani, Bodoc, Brăduţ, Breţcu, Comandău, Ilieni, Malnaş, Mereni, Micfalău, Ojdula, Ozun, Poian şi Sita Buzăului nu şi-au manifestat dorinţa de a intra în program.

Probleme la utilităţi

Potrivit prevederilor programului, primăriile trebuie să pună la dispoziţie câte 500 mp pentru fiecare locuinţă. În ceea ce priveşte utilităţile, fiecare localitate prezintă particularităţi, astfel că la Lemnia, de exemplu - unde s-a solicitat construcţia a 4 locuinţe, gama utilităţilor este completă, terenul dispunând de electricitate, apă curentă, canalizare şi gaz. În cealaltă extremă se află Boroşneu Mare, unde doar electricitatea este la dispoziţie în acest moment.

Prefectul György Ervin i-a încurajat pe primari să ceară sprijin pentru construirea de locuinţe şi pentru alte categorii de specialişti decât cele prevăzute în program, dar nu s-a primit nicio solicitare în acest sens.

Scopul Programului constă în atragerea specialiştilor şi stabilirea acestora în mediul rural, în vederea creşterii calităţii serviciilor pentru populaţia din acest mediu. Pot beneficia de o locuinţă construită prin Program: personalul didactic, medicii, asistenţii medicali şi poliţiştii - specialişti care nu deţin individual sau în comun, împreună cu soţii/soţiile lor, în proprietate, o locuinţă în comuna în care îşi desfăşoară activitatea şi nu au achiziţionat după data aprobării Programului, o locuinţă în comuna în care îşi desfăşoară activitatea.

Monica Vajna

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.