ACTUALITATE 21 aprilie 2013

Peste 200 de șomeri au făcut cursuri printr-un proiect POSDRU

de Monica Vrânceanu | 779 vizualizări

Proiectul de integrare pe piața muncii a șomerilor și persoanelor inactive, derulat de Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare IBA București, în colaborare cu Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna și ASIMCOV a ajuns la final, iar potrivit celor implicați, acesta și-a atins scopul. Derulat prin Fondul Social European în cadrul POSDRU 2007-2013, proiectul a vizat inclusiv atragerea unui număr cât mai mare de persoane pe piața muncii, inclusiv din mediul rural, iar cei care au beneficiat de acesta au fost șomerii tineri și de lungă durată, muncitorii vârstnici aflați în proces de disponibilizare și cei aflați în căutarea unui loc de muncă.

Directorul AJOFM Covasna, Kelemen Tibor, a declarat că acest proiect a mobilizat foarte multe persoane inactive pe piața muncii, astfel că o parte dintre șomerii implicați au participat inclusiv la un schimb de bune practici în Spania – însușindu-și totodată cunoștințe de limba spaniolă, iar totul a fost posibil prin sprijinul unui alt partener de proiect, Centro Tecnologico National de la Conserva y Alimentation - CTC.

Managerul proiectului, Lavinia Berca, a declarat la rândul său că 250 de persoane au fost incluse în acesta, iar la final au fost formate în diverse meserii 236 de persoane – asta din cauza unor chestiuni financiare, independente de cei care au derulat proiectul; pe de altă parte, toți cei incluși în proiect au primit consiliere cu privire la modul de abordare a perioadei dificile de șomaj și modul de abordare în căutarea unui nou loc de muncă: consultanță, mediere, informare, inclusiv realizarea și prezentarea CV-ului.

„Ne-am dorit ca prin aceste etape să treacă cei mai mulți dintre participanții la proiect, fiind foarte important ca ei să fie familiarizați cu unele elemente și situații cu care se vor putea confrunta pe viitor, în căutarea unui loc de muncă”, a explicat Lavinia Berca.

În ceea ce privește cursurile de formare profesională, Lavinia Berca a spus că acestea s-au organizat pentru șapte ocupații: Manager proiect (28 de persoane), Specialist în securitate și sănătate în muncă (28 persoane), Competențe informatice (28 persoane), Electrician constructor (20 persoane), Agent de pază (50 persoane), Inspector resurse umane (28 persoane) și Cofetar- patiser (51 persoane).

Proiectul s-a adresat numai celor din județul Covasna, iar potrivit celor care l-au derulat, mulți oameni au reușit, prin intermediul acestuia, să se califice în meserii pe care nici nu le luaseră în considerare până acum, în vreme ce unii, 22 la număr, au reușit chiar să se angajeze. Pe de altă parte, parteneriatul cu o instituție străină a facilitat accesul unora dintre participanți la posibilitatea de a vedea cum se muncește în altă țară. Valoarea proiectului a fost de peste 2 milioane de lei.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.