ACTUALITATE 4 iunie 2014

Peste 200 de persoane au participat la manifestările consacrate Zilei solidarităţii naţionale maghiare

de Agerpres | 822 vizualizări

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, nu a participat la eveniment

În jur de 200 de persoane de etnie maghiară din municipiul Sfântu Gheorghe au participat miercuri la manifestările consacrate Zilei solidarităţii naţionale maghiare, care coincide cu data semnării Tratatului de pace de la Trianon în anul 1920, prin care s-a consfinţit destrămarea Imperiului Austro-Ungar şi unirea Transilvaniei cu România.

Festivităţile organizate de Primăria Sfântu Gheorghe împreună cu Centrul Cultural al Ungariei s-au desfăşurat în faţa statuii păsării Turul, dezvelită anul acesta, care potrivit mitologiei maghiare i-ar fi călăuzit pe strămoşii acestui popor din Asia până în Europa.

Managerul public al municipiului Sfântu Gheorghe, Czimbalmos Csaba, cel care a vorbit în numele autorităţilor locale în faţa celor peste 200 de persoane, a menţionat că tratatul de la Trianon a fost 'o traumă' pentru maghiari, deoarece graniţele s-au 'mutat' peste noapte fără voinţa lor.

La ceremonie au fost prezenţi mai mulţi lideri ai partidelor etnicilor maghiari, printre care şi Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR). Primarul municipiului, Antal Árpád (UDMR), nu a participat la eveniment.

O oră şi jumătate mai târziu, a avut loc o manifestare comemorativă în parcul central din municipiul Sfântu Gheorghe, în organizarea Partidului Civic Maghiar şi a Consiliului Naţional Secuiesc, dar la care reprezentanţii UDMR nu au luat parte.

Şi aici au participat aproximativ 200 de oameni cu steaguri secuieşti şi ale Ungariei, care au scandat în mai multe rânduri în limba maghiară 'Piară Trianonul!'.

Liderii care s-au succedat la microfon au vorbit despre 'tragedia' petrecută în urmă cu 94 de ani în urma semnării 'dictatului' de la Trianon, despre faptul că maghiarii vor să trăiască în libertate, să aibă autonomie, să-şi folosească liber simbolurile şi limba maternă pe pământul lor natal. Printre aceştia s-a numărat şi o reprezentantă a 'Mişcării tinerilor din cele 64 de comitate', o organizaţie percepută drept extremistă, care în discursul ei a invocat cuvintele scriitorului Wass Albert.

Manifestarea s-a desfăşurat fără incidente şi s-a încheiat cu intonarea imnului secuiesc şi cel al Ungariei.

Festivităţi consacrate Zilei solidarităţii naţionale maghiare au mai avut loc miercuri în oraşele Târgu Secuiesc, Baraolt, Covasna şi în alte câteva localităţi rurale.

Ziua solidarităţii naţionale a maghiarilor a fost instituită în anul 2010 de Parlamentul Ungariei.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Kviatkovski, 5 iunie 2014
Un kkt cu apa rece.200 de persoane,asta inseamna un fassssss...mare.V-am mai spus eu,omul are voie sa viseze,asta nu inseamna ca visele i se si indeplinesc.Vise fratilor,vis !
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.