Peste 2 milioane de lei în plus la bugetul local Sfântu Gheorghe, în urma majorării impozitelor
Peste două milioane de lei au intrat anul acesta în plus la bugetul local al municipiului Sfântu Gheorghe în urma majorării impozitelor pe terenurile şi clădirile aparţinând societăţilor comerciale, afirmă primarul Antal Árpád.
Potrivit datelor postate miercuri pe site-ul instituţiei, până la sfârşitul lunii septembrie a.c., când a expirat termenul pentru achitarea plăţii semestriale, aproape 80% dintre cetăţenii urbei şi societăţile active şi-au îndeplinit obligaţiile fiscale către bugetul local. Practic, de la persoane fizice s-a încasat suma de 3,9 milioane de lei, iar de la persoanele juridice 7,6 milioane de lei din impozitul pe clădiri şi terenuri.
Consiliul Local Sfântu Gheorghe a majorat la începutul acestui an cu 50% impozitele pe terenurile şi clădirile aparţinând societăţilor comerciale pentru a atrage mai mulţi bani la bugetul local, dar în acelaşi timp a introdus un ajutor de minimis pentru stimularea mediului de afaceri autohton şi compensarea acestei creşteri. Primarul Antal Árpád consideră că ambele măsuri au fost foarte bune.
„A fost o iniţiativă foarte bună şi îmi pare rău că nu am făcut acest pas încă de acum cinci ani. Per total pot spune că a fost un succes, a fost peste aşteptări atât din punct de vedere financiar, cât şi din punctul de vedere al atitudinii firmelor. Prin majorarea impozitelor aplicate persoanelor juridice veniturile Primăriei Sfântu Gheorghe au crescut anul acesta cu peste 2,2 milioane de lei”, a declarat primarul Antal Árpád.
Consiliul Local a suplimentat bugetul alocat ajutorului de minimis
Consiliul Local (CL) Sfântu Gheorghe a aprobat miercuri, în şedinţă extraordinară, majorarea cu aproximativ 167.000 de lei a bugetului alocat ajutorului de minimis, destinat sprijinirii firmelor autohtone.
Suplimentarea a avut loc la cererea conducerii Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Covasna, prin intermediul căreia se derulează acest proiect, ca urmare a creşterii numărului de solicitări venite din partea firmelor.
Consilierul local Debreczeni László a menţionat că datele actualizate arată că, până la jumătatea acestei luni, când a avut loc închiderea sesiunii de depunere de proiecte, au fost aprobate un număr total de 75 de cereri, în valoare de aproape 650.000 de lei, iar alte câteva se află în analiză, în vederea finanţării.
Ajutorul de minimis a fost introdus anul acesta de autorităţile locale din Sfântu Gheorghe pentru a stimula mediului de afaceri autohton şi a compensa creşterea cu 50% a impozitelor pe terenurile şi clădirile aparţinând societăţilor comerciale. Condiţia pentru a accesa acest fond este ca firmele să aibă sediul în municipiul Sfântu Gheorghe, prin urmare dezavantajate au fost companiile multinaţionale (bănci, benzinării, supermarketuri, asiguratori) care au plătit un impozit cu 50% mai mare, dar nu au putut beneficia de acest ajutor.
Primarul Antal Árpád a declarat că, iniţial, au fost voci din mediul de afaceri care au criticat decizia Consiliului local, însă ulterior au înţeles că, prin intermediul ajutorului de minimis, pot recupera majorarea, ba chiar pot obţine sume şi mai mari şi au depus cereri de finanţare.
Banii au putut fi obţinuţi pe bază de proiecte şi folosiţi pentru acoperirea dobânzilor aferente creditelor sau contractelor de leasing, reabilitarea clădirilor, amenajarea spaţiilor verzi, participarea la târguri şi expoziţii, achiziţionarea de materiale promoţionale, efectuarea de studii de piaţă, achiziţionarea de echipamente IT, realizarea de site-uri web, introducerea sistemelor de standardizare şi certificare a calităţii, servicii de consultanţă, achiziţionarea de mobiler pentru dotarea spaţiilor comerciale, de producţie şi servicii etc.