ACTUALITATE 23 martie 2014

Peste 2.000 de copii admiși la Clasa Pregătitoare în prima etapă

de Monica Vrânceanu | 96 vizualizări

Urmează înscrierile la grădiniță

Prima etapă a înscrierii copiilor în clasa pregătitoare s-a finalizat, iar Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Covasna a publicat sâmbătă, pe site-ul său, lista copiilor înmatriculați în clasa pregătitoare.

Potrivit Biroului de Presă al IȘJ Covasna, în prima etapă a înscrierii au fost introduse 2105 cereri de înscriere, iar 2.078 dintre acestea – adică 98,72% au fost admise, restul de 27 urmând a fi admise în cea de-a doua etapă a înscrierilor.

Din cele 2.105 de cereri, 1.875 au fost admise la prima opţiune (care a fost făcută pentru școala de circumscripție), alte 192 au fost admise tot la prima opţiune, dar pentru altă școală decât cea de circumscripție, iar 11 au fost admise la a doua opțiune – la școala de circumscripție, urmând ca cele 27 rămase să fie admise în cea de-a doua etapă – deoarece nu au avut trecută în fișă opțiunea de revenire la școala de circumscripție dacă nu primeau loc la prima opțiune dorită.

Un procent de 46% din cereri, adică 979, au fost depuse în mediul urban, iar dintre acestea 777 au fost pentru școala de circumscripție și 202 la altă școală decât cea de circumscripție. În mediul rural s-au depus 1.126 de cereri, din care 1.098 la școala de circumscripție și 28 la altă școală decât cea de circumscripţie – în general aici e vorba despre satele din jurul municipiului Sfântu Gheorghe, de unde unii părinți preferă să-i aducă pe cei mici la școală în oraș.

Inspectoratul promite sprijin

Inspectorul școlar general Keresztély Irma a declarat că din aceste date reiese că nu vom avea probleme legate de lipsa locurilor pentru copii. Potrivit şefei IȘJ, lista finală a celor admiși la Pregătitoare va fi afișată pe 11 aprilie, urmând ca între 14 și 18 aprilie să se soluționeze cazurile specifice ale copiilor care nu se vor regăsi înscriși nicăieri, după niciuna dintre cele două etape.

„Cert e că până la începutul anului școlar îi vom orienta și pe cei care nu au venit la înscrieri, astfel că le oferim sprijinul tuturor celor care dintr-un motiv sau altul nu se regăsesc pe liste. Consiliul Administrativ al IȘJ se va implica în soluționarea acestor probleme, după cum va oferi soluții și pentru clasele subefective și cele supraefective, dacă va fi cazul”, a spus Keresztély.

Mulți copii mici, apți de Pregătitoare

Inspectorul școlar general a arătat că un aspect interesant avem în acest an prin faptul că avem foarte mulți copii născuți între 1 septembrie și 31 decembrie 2008 – un număr aproape de două ori mai mare decât în mod normal. Astfel, avem un număr de 266 de copii care vor împlini șase ani în ultimele luni ale anului și vor merge la Pregătitoare, fiind declarați apți în acest sens la evaluarea psihosomatică.

Cea de-a doua etapă a înscrierii în clasa pregătitoare se desfăşoară în perioada 25 martie – 4 aprilie, când are loc depunerea cererii-tip de înscriere la secretariatul unității de învățământ aflată pe prima poziție dintre cele trei opțiuni exprimate pentru etapa a doua, de către părinții copiilor care nu au fost cuprinși în nicio unitate de învățământ în etapa anterioară sau care nu au participat la prima etapă. De asemenea, se realizează validarea cererilor-tip de înscriere la unitatea de învățământ aflată pe prima poziție în opțiunile privind înscrierea copiilor.

După înscrierile la Pregătitoare urmează înscrierile la grădiniță și, urmare a faptului că tot mai mulți merg la Pregătitoare în vreme ce Grădinițele cu Program Normal pierd teren în fața celor cu Program Prelungit, în acest an ar trebui să avem cu 13 grupe mai puțin în tot județul. Asta în contextul în care în mediul urban numărul maxim de copii/grupă este de 20-23. Potrivit conducerii IȘJ, se dorește aplicarea principiului circumscripției inclusiv la grădinițe. În ceea ce priveşte înscrierea copiilor în clasa I pentru anul școlar 2014-2015, până în data de 20 martie în judeţul Covasna s-au înregistrat 31 de cereri.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.