ACTUALITATE 10 aprilie 2024

Peste 170 de covăsneni, victime ale înșelăciunilor în mediul online, în 2023

de Daniela Luca | 959 vizualizări

Peste 170 de covăsneni au căzut pradă înșelăciunilor în mediul online anul trecut, potrivit datelor Inspectoratului de Poliție Județean Covasna. Cea mai nouă metodă de manipulare digitală se numește Deepfake și reprezintă o înregistrare video, audio sau a unei imagini, realizată cu ajutorul inteligenței artificiale (IA) sau a altor programe specializate. În acest context, marți, 9 aprilie, IPJ Covasna a lansat o nouă campanie de prevenire a fraudelor informatice, axată pe metoda Deepfake.

Șefa Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul IPJ Covasna, Ruxandra Stanciu, a explicat că astfel de videoclipuri sunt distribuite rapid pe rețelele de socializare și sunt vizionate de mii de oameni. Mulți dintre cei care văd videoclipul ar putea fi convinși să investească în tot felul de afaceri inexistente, riscând astfel să piardă sume foarte mari de bani.

Campania de prevenire a fraudelor informatice axate pe această metodă, numită Deepfake, se va desfășura nu doar în județul nostru, ci și la nivel național, în perioada 27 martie – 31 mai. Demersul a fost inițiat ca urmare a creșterii sesizărilor referitoare la săvârșirea unor infracțiuni în mediul online, având ca mod de operare această tehnică nouă, a mai explicat Ruxandra Stanciu.

La nivelul IPJ Covasna se derulează și acțiuni de investigare a unor astfel de fapte. Inspectorul din cadrul Serviciului de Investigații Criminale, pe linia de muncă de combatere a criminalității informatice, Csiki Robert, a precizat că aceste infracțiuni sunt într-o continuă creștere.

„Anul trecut s-au înregistrat cu 33% mai multe fapte decât cu un an înainte, iar cea mai mare problemă este că acestea au un prejudiciu mare. Majoritatea trec de 5.000 de euro și foarte multe dintre ele au 50.000-60.000 de euro prejudiciu, iar asta e destul de rău, ținând cont că avem de celele mai multe ori o singură persoană vătămată. Autorii folosesc, pe lângă Deepfake, și alte metode. (...) Videoclipul e doar o mică parte din schema pe care autorii o pun în practică. Au platforme care arată persoanelor vătămate că au câștiguri. Investesc o sumă mică la început, iar acea sumă se dublează, se triplează, ei continuă să investească, dar platforma pe care se arată că au câștig e manipulată de autori. Câștigul nu e real, iar în momentul în care vor să retragă banii, apar tot felul de taxe și alte tertipuri pentru a continua să trimită bani. Un alt aspect important este că persoanele vătămate dau acces autorilor la telefoanele lor mobile prin diverse aplicații și de acolo autorii au acces la conturi bancare, fac credite, transferă banii, ceea ce ne îngreunează munca”, a explicat, în cadrul conferinței de presă, inspectorul Csiki Robert.

Acesta a mai precizat că persoanele care cad cel mai des în plasă sunt cele mai în vârstă, iar prejudiciile sunt foarte greu de recuperat.

În județul Covasna, în anul 2022 s-au înregistrat 133 de fapte care au implicat înșelăciunea în mediul online, conform datelor furnizate de IPJ Covasna. În anul 2023, numărul acestor fapte a crescut la 174.

În ceea ce privește Deepfake-ul, polițiștii covăsneni susțin că, specific acestei metode este folosirea, în mod nelegitim, a identității vizuale aparținând unor personalități sau companii cunoscute, cu reputație onorabilă, a căror imagine este alterată, folosindu-se programe/aplicații de editare pe bază de inteligență artificială, astfel încât să transmită mesaje prin care se încurajează investiția în acțiuni sau criptomonede, cu promisiunea unor câștiguri extrem de rentabile.

Activitățile în cadrul campaniei de se vor desfășura până la finalul lunii mai a.c. și constau în informarea a cetățenilor, în special a celor din categoriile vulnerabile, precum persoane vârstnice, care nu au o reprezentare clară a evoluției tehnologiei și a capacității acesteia de a imita realitatea cu privire la această nouă metodă de fraudă online, precum și a riscurilor asociate ei, mai spun polițiștii din cadrul IPJ Covasna.

Iată câteva dintre măsurile recomandate de oamenii legii:

· Manifestați precauție cu privire la oportunitățile de investiții online: Evitați să răspundeți la anunțurile sau mesajele care promovează investiții aparent profitabile. Nu furnizați datele bancare și nu accesați link-uri sau aplicații despre care nu aveți informații certe sau verificabile.

· Protejați-vă datele personale: Nu partajați niciodată informații personale sensibile online, cum ar fi numele complet, adresa, numărul de telefon sau conturile bancare. De asemenea, evitați să trimiteți fotografii cu documente de identitate, precum pașaportul sau cartea de identitate. Instituțiile financiare nu vă vor solicita niciodată date personale prin e-mail sau mesaje.

· Tratați cu scepticism mesajele de la persoane necunoscute: Nu deschideți mesaje sau link-uri primite de la persoane necunoscute prin e-mail, Whatsapp sau alte platforme de mesagerie. Este posibil ca acestea să conțină programe malware sau să direcționeze către site-uri frauduloase.

· Păstrați confidențialitatea parolelor: Nu dezvăluiți parolele online, nici măcar prietenilor sau membrilor familiei. Asigurați-vă că folosiți parole puternice și unice pentru fiecare cont online.

· Utilizați setările de confidențialitate: Aprofundați cunoștințele despre setările de confidențialitate disponibile pe platformele și aplicațiile de rețele sociale pe care le utilizați. Controlați cine poate accesa informațiile și activitatea dvs. și partajați informații doar cu persoanele în care aveți încredere.

Polițiștii covăsneni susțin că prin adoptarea acestor măsuri de precauție și prin conștientizarea riscurilor asociate activităților online, puteți reduce șansele de a deveni victime ale infractorilor cibernetici. Nu în ultimul rând, ajutorul tinerilor în conștientizarea și educarea celor mai în vârstă despre riscurile și amenințările online poate contribui la protejarea întregii comunități împotriva infracțiunilor în mediul online. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.