ACTUALITATE 17 mai 2018

Peste 13.000 de cereri unice de plată înregistrate în județul Covasna

de Geanina Lupșa | 814 vizualizări

APIA a încheiat campania de primire a cererilor pe data de 15 mai

Conform Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură(APIA), luni, 15 mai a fost ultima zi în care s-au putut depune cererile unice de plată pentru anul 2018. La nivelul județului Covasna, s-au înregistrat 13.046 de cereri pentru o suprafață de 115.090,93 de hectare.

În urma unei foarte bune colaborări dintre instituțiile din județ, directorul APIA Covasna, Marius Popica se declară foarte mulțumit de rezultatele campaniei de primire a cererilor unice de plată din acest an.

„Anul acesta s-a văzut mai mult ca în orice an că rezultatele sunt mult mai bune, datorită faptului că s-a lucrat cu mai multe instituții la un loc. Este și rezultatul muncii primăriilor, în primul rând, al secretarilor de primării, Oficiu de Reproducție și Selecție care a emis adeverință pentru animale, Direcția Sanitar Veterinară, Prefectura care, de asemenea, ne-a susținut dar și a Consiliului Județean. Practic în  toată această campanie care s-a derulat de la 1 martie până la 15 mai au fost angrenate mai multe instituții, iar dacă fiecare funcționează ca un puzzle, fiecare are bucățica lui și dacă toate au funcționat bine, s-au văzut și rezultatele”, a declarat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, directorul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Covasna, Marius Popica.

„Ca zootehnie, suntem undeva în județele de top”

În județul Covasna, au fost înregistrate 2.927 cereri pentru 31.705 capete de bovine, numărul acestora fiind în creștere față de anul 2016, când au fost înregistrate 2.924 cereri pentru 30.457 de capete de bovine.

„Județul Covasna deține aproape 10% din animalele aflate în controlul oficial din efectivul de animale din țară. Referitor la subvenția pe cap de bovină, în anul 2016 am avut 30.457 de capete, și vedem că în 2018 am ajuns la 31.705 de capete. Subvenția care aduce o valoare mult mai mare, 400 de euro, de exemplu, pe cap de vacă, asta este numai pentru animalele care sunt în controlul oficial al producției, vedeți că saltul este de la 4.831, în 2016, și am ajuns la 13.058  de capete în 2018. Deși este un județ mic, ca zootehnie, suntem undeva în județele de top” - a mai adăugat directorul APIA Covasna, Marius Popica.

„Având în vedere că 10% din bovinele care sunt în controlul oficial se află în județul nostru, asta  înseamnă o muncă foarte elaborată a celor de la ameliorarea animalelor” - ne-a spus directorul Direcției pentru Agricultura Județeană Covasna, Könczei Csaba.

În perioada 6-31 mai, fermierii pot depune, la sediile centrelor județene sau locale APIA, modificări ale cererilor unice de plată, depuse în cadrul campaniei 2018, fără aplicarea de penalități.

De la 4 iunie până la data de 4 iulie, 2018 se va desfășura controlul administrativ, inclusiv controlul preliminar al cererilor unice de plată și eșantionarea acestora. În continuare, în perioada 5 iulie-1 octombrie, 2018 se va efectua controlul la fața locului. Începând cu jumătatea lunii octombrie până la sfârșitul lunii noiembrie, va avea loc plata avansului pentru fiecare fermier.

„Din 15 octombrie vom da avans pentru toți fermierii, din 15 octombrie până în 1 decembrie. Începând cu 1 decembrie, facem plățile regulare” - a mai precizat Marius Popica, în cadrul conferinței de presă.

Directorul APIA Covasna a subliniat, din nou, în încheierea conferinței de presă că este satisfăcut de modul în care campania de depunere a cererilor unice de plată din 2018 s-a desfășurat și sfătuiește toți fermierii ca în campaniile ce vor urma să se prezinte la timp pentru depunerea cererilor, deoarece este în interesul lor.

„Suntem foarte mulțumiți de modul în care s-a derulat campania, suntem mulțumiți și de faptul că am fost ajutați de toate instituțiile care au avut legătură cu tot ce facem noi aici, suntem mulțumiți de faptul că fermierii au început să fie mult mai conștienți și încep să înțeleagă că este interesul lor. Depinde foarte mult de ei  să vină la timp, să ia în serios tot  ceea ce fac, pentru că până la urmă, rezultatul este suma de bani, care vine, în primul rând, pentru ei. Noi suntem la dispoziția lor, facem tot posibilul să fie bine, dar în primul rând, trebuie ei să conștientizeze că dacă sunt disciplinați au numai de câștigat” - ne-a mai spus directorul APIA Covasna.

La nivel național în campania de primire a cererilor unice de plată din anul 2018, a fost depus un număr de 866.749 de cereri pentru o suprafață de 9.638.937 de hectare.

În anul 2017, la nivel județului Covasna au fost înregistrate 13.021 de cereri pentru o suprafață de 113.822,90 de hectare.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.