Peste 100 de angajați TESA din spitalele din județ primesc măriri salariale datorită unor sentințe judecătorești
Peste 100 de angajați TESA (personal Tehnic, Economic și Socio-Administrativ) din cele patru spitale de stat din județ au primit sau urmează să primească, pe baza unor hotărâri judecătorești, salarii mai mari datorită încadrării în altă grilă de salarizare, potrivit Sanitas Covasna.
Pe rolul instanțelor au fost înregistrate aproximativ 220 de dosare ale angajaților TESA din spitalele din județul Covasna, prin care se cere salarizarea personalului conform Anexei 7 a Legii Salarizării, nu Anexei 8, cum se întâmplă acum, a spus șeful sindicatului Sanitas Covasna marți, într-o conferință de presă. Dintre acestea, 100 au intrat pe ordinea de zi a magistraților și au fost admise.
„Este o realizare, dar lasă multe semne de întrebare față de modul în care, în România, în continuare se aplică legile. (...) Avem undeva la 100 de dosare admise care vizează personalul TESA din cele patru spitale publice, unde instanțele au dispus obligarea angajatorilor la reîncadrarea acestora pe Anexa 7 din legea salarizării. În august 2017, prin două acte administrative, Ministerul Sănătății a trimis și a impus conducerii spitalelor la nivel național că salarizarea acestui personal se face pe Anexa 8 și au impus niște grile. În toamna anului trecut noi am început demersurile (...), iar în 17 octombrie inclusiv Înalta Curte de Casație și Justiție a fost confruntată cu o sesizare de la Curtea de Apel Iași, pe aceeași temă, care a dispus definitiv că acest personal din spitalele publice, adică unități care se autofinanțează, că aceasta este definiția din legea salarizării, trebuie salarizat pe Anexa 7. Este un început fericit”, a spus Vasile Neagovici, liderul Sanitas Covasna, marți, într-o conferință de presă organizată la sediul organizației.
Câștigarea drepturilor în instanță este doar un pas, pentru că de la teorie la practică este o altă poveste, explică președintele Sanitas Covasna.
„Cea mai mare dificultate acum este impunerea transpunerii sentințelor în veniturile salariaților. Diferențele sunt mari pe anumite categorii, mai ales la cei cu studii superioare. (...) Acum ne vedem în situația în care, după ce voi discuta cu conducerile tuturor spitalelor (...), voi propune o întâlnire la nivelul Instituției Prefectului, în cadrul Comisiei de Dialog Social, invitând și conducerea Casei de Asigurări, să găsim o formulă de transpunere a acestor sentințe în practică, adică punerea în executare, măcar pe viitor”, a mai spus Vasile Neagovici.
Tot acesta a declarat și că, dintre toate cele patru spitale publice din județ, singurul care a aplicat până acum prevederile sentințelor este cel din Covasna. Urmează discuții și cu managerii celorlalte trei unități medicale, din Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc și Baraolt.
Managerul Spitalului de Cardiologie, Monica Sporea, a confirmat marți, pentru Observatorul de Covasna, că unitatea medicală a majorat salariile personalului TESA (din administrație și muncitorii), acolo unde există hotărâri judecătorești, chiar dacă sunt în primă instanță și s-a făcut apel. Aceasta spune că impactul bugetar va fi semnificativ, dacă trebuie făcute plăți și retroactiv.
În ceea ce privește majorările salariale, acestea diferă în funcție de experiență și post, însă au fost înregistrate diferențe până acum și de 1.600 de lei pe lună sau chiar mai mari, a mai spus șeful Sanitas Covasna.
Între 15 și 20% din angajații spitalelor din județ se încadrează la personal TESA (începând de la paznic, personal de întreținere, conducător auto, angajații la servicii financiare sau administrative din spitale). Șeful Sanitas Covasna a spus că în total, la nivelul județului, aproximativ 220 de dosare, din partea a 220 de persoane, au ajuns în instanță. Deciziile sunt transmise pe parcurs. Deocamdată, legea nu se aplică unitar, ci doar în cazul celor care au sentință judecătorească.