Peste 1.000 de cereri pentru lemne de foc și la Primăria Sita Buzăului
Cererea de lemn de foc a înregistrat o creștere semnificativă și la Primăria Sita Buzăului. Până la finele anului, autoritățile vor onora peste 1.000 de solicitări.
Edilul comunei, Nicolae Stoica, ne-a spus că nu au fost dificultăți în a gestiona creșterea numărului de cereri, pentru că în zonă oamenii sunt gospodari și au făcut solicitările din timp, chiar din ianuarie, astfel că înainte de venirea iernii mare parte din cereri este soluționată.
„Consider că am gestionat foarte bine, având în vedere cantitatea pe care o avem la dispoziție, printr-o colaborare bună dintre Ocolul Silvic și Primărie. Avem depuse 1.050 de cereri. (...) Încercăm să le onorăm pe toate, în funcție de cum merg licitațiile pentru exploatarea lemnului. (...) Acum doi, trei ani ne rugam noi de oameni să cumpere lemne de la noi. Nu era neapărat mai ieftin la privat, era un pic mai scump decât la primărie, dar nu trebuia să facă cetățeanul nimic, pentru că îl avea la poartă. Acum noi am păstrat prețul, e 157 plus TVA metrul ster, dar în pădure. (...) Anul ăsta trece. Sperăm că la anul va fi mai bine”, a spus, pentru Observatorul de Covasna și CovasnaMedia.ro, primarul Nicolae Stoica.
Acesta a declarat și că prioritate au avut persoanele cu venituri mici și că autoritățile s-au asigurat că oamenii aflați în dificultate nu vor rămâne fără lemne de foc când va veni iarna în cea mai friguroasă zonă a României.
Oricum, a spus edilul, solicitările de la primărie nu vor acoperi necesitatea oamenilor, pentru că „nicio familie din Sita nu se poate încălzi toată iarna cu șapte metri steri de lemn”, aceasta fiind limita per cerere.
În contextul în care iarna se apropie, iar prețurile, mai ales la electricitate, la combustibil, dar și la lemn sunt în creștere, prefectul județului Covasna, Ráduly István, a reamintit și subliniat, în luna septembrie, într-o conferință de presă, posibilitatea pe care o au cetățenii de a depune cereri pentru a obține lemne de foc la primăriile din raza de domiciliu sau la ocoalele silvice de stat din județ.
Prefectul a precizat astfel că primăriile care dețin proprietăți forestiere – în acord cu articolul 6 din Regulamentul de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, aprobat prin Hotărârea de Guvern numărul 715/5.10.2017 – pot valorifica masa lemnoasă către cetățeni.
Și Primăria Întorsura Buzăului semnala o creștere majoră a cererilor pentru furnizarea lemnului de foc. Dacă până anii trecuți, în medie, erau aproximativ 300 de solicitări pe an, după creșterile de preț din privat, cererea la primărie s-a majorat și ea considerabil. Deja din luna martie autoritățile locale anunțau că aveau peste 1.000 de solicitări înregistrate.