Prefectul de Covasna: „Cetățenii pot să solicite lemne de foc la ocoalele silvice de stat”
În contextul în care sezonul rece se apropie, iar prețurile, mai ales la gaz, combustibil, dar și lemn sunt în creștere, prefectul județului Covasna, Ráduly István, a reamintit și subliniat, într-o conferință de presă, posibilitatea pe care o au cetățenii de a depune cereri pentru a obține lemne de foc la primăriile din raza de domiciliu sau la ocoalele silvice de stat din județ.
Prefectul a precizat că primăriile care dețin proprietăți forestiere – în acord cu articolul 6 din Regulamentul de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, aprobat prin Hotărârea de Guvern numărul 715/5.10.2017 - pot valorifica către cetățeni masă lemnoasă.
„Orice cetățean are dreptul să depună cerere la primăria unde are domiciliul stabil și să solicite lemn de foc. Condiția este ca acel UAT să dețină în proprietate pădure. Iar primăria, respectiv Consiliul Local, au obligația de a rezolva situația în funcție de posibilitățile pe care le au”, a spus, în conferința de presă de marți, prefectul Ráduly István.
De asemenea, acesta a atras atenția asupra celor patru ocoale silvice de stat: Tălișoara (cu sediul în Baraolt), Brețcu (din Târgu Secuiesc), Covasna și Comandău (ultimele două cu sediul în Covasna).
„Paralel sunt și Ocoale Silvice de Stat, nu și private. (...) La fel, cetățenii pot să solicite lemne la aceste ocoale silvice. Vă spun niște prețuri: un metru cub de esență tare (fag, carpen, gorun) costă 220 de lei plus TVA, asta înseamnă 231 de lei pe metru cub. Adică, la 231 de lei poți să obții 1,61 metri steri. Iar la esență moale, rășinoase, prețul este mai mic: 110 – 120 de lei, că depinde de mărime, pe metru cub plus TVA, adică maxim 126 de lei. Domnul director de la Direcția Silvică mi-a transmis că sunt destule lemne. Nu trebuie decât ca cetățenii să meargă să depună cereri la Ocoale Silvice de Stat. Atenție! Aceste lemne se acordă de pe rampă, prețul nu include transportul și încărcarea. Toate aceste prețuri sunt la pădure”, a declarat Ráduly István.
Prefectul a precizat că nu există o limită a cantității pe care trebuie să o respecte o cerere, însă va fi onorată în funcție de posibilitățile de tăiere reglementate și raportat la numărul de cereri. Cu cât vor fi mai multe cereri, cu atât cantitățile oferite vor fi mai mici, pentru a putea satisface cât mai multe solicitări.
„Fiecare poate să solicite cât dorește, dar va fi aprobat în funcție de numărul cererilor și stocul disponibil”, a explicat Ráduly István.
Totodată, prefectul a spus și că, dacă pentru cererile depuse la primării condiția este ca cetățeanul să aparțină cu domiciliul pe raza acelei unități administrativ-teritoriale, în cazul ocoalelor silvice de stat regula nu este valabilă. Astfel că solicitări se pot depune la oricare dintre cele patru ocoale din județ.
În același timp, reprezentantul guvernului în teritoriu a salutat anunțul ministrului Tánczos Barna, potrivit căruia Ministerul Mediului pregătește un proiect prin care se prevede un ajutor de 150 de lei pentru metrul cub de lemne de foc cumpărate.