ACTUALITATE 29 octombrie 2013

Peste 1.600 de tone de deșeuri colectate selectiv în acest an în judeţ

de Monica Vrânceanu | 456 vizualizări

Tega dorește să introducă la anul sistemul de colectare „din ușă-n ușă”

Societatea de salubrizare Tega SA a finalizat acțiunile din cadrul Caravanei pentru colectare selectivă, iar cele mai mari salturi, comparativ cu anul trecut, s-au înregistrat la deșeurile electrice și electrocasnice (DEEE). Astfel, dacă în primele zece luni ale lui 2012 s-au colectat 22,2 tone de DEEE în tot județul, în aceeași perioadă din acest an s-au colectat 70 de tone de astfel de deșeuri.

Directorul Tega, Toth Birtan Csaba, a declarat că valoarea deșeurilor colectate din localitățile rurale prin Caravană se ridică la 41.900 de lei. Pe primul loc se situează Bățani – cu deșeuri în valoare de 3.489 de lei, urmată de Reci, Ojdula, Brețcu și Ozun. Pe de altă parte, sunt și localități care chiar dacă au o valoare mai mică a deșeurilor, au colectat cantități impresionante – însă fiind vorba de Pet-uri sau sticlă, pentru care se plătește destul de puțin, nu ajung printre primele la sumele strânse. În total, au fost colectate 913 tone de deșeuri în acest an, față de 791 de tone în 2012.

Cantități frumoase s-au strâns și la Sfântu Gheorghe, atât prin punctele de colectare din cartiere cât și la Centrul de colectare, astfel că la final s-a ajuns la 723 de tone de deșeuri –  Pet-uri, sticlă, hârtie și DEEE.

„Credem că a meritat să facem Caravana colectării, căci chiar dacă în unele locații au fost pierderi – în sensul în care cheltuiala în investiția de transport și plata oamenilor a fost mai mare decât banii primiți la predarea deșeurilor, am punctat în alte locuri, am compensat și, mai important, oamenii au conștientizat mult din importanța colectării selective”, a spus Toth Birtan Csaba, care a spus că de anul viitor Tega dorește să introducă, experimental, sistemul de colectare „door-to-door” (din ușă-n ușă).

Directorul Tega a arătat că există totuși o concurență neloială pe care unele firme mai mici o fac societății de salubrizare, cumpărând Pet-uri de la oameni. Acțiunea acestora îi determină pe unii să fure din containerele Tega – amplasate prin oraș, pentru a preda apoi Pet-urile acestor firme. Eforturile de furt afectează containerele Tega și le strică, iar firmele nu oferă date legate de cantitatea colectată, ceea ce afectează România la nivel de raport al colectării selective.

În context, Toth Birtan Csaba a mai spus că Tega va amplasa un nou container cu cheie în cartierul Simeria – deasupra Stadionului Mic. Toth a arătat că acest container este al doilea din Sfântu Gheorghe, iar închiderea cu cheie se va face tocmai pentru a nu mai putea anumite persoane să scormonească în el. Conducerea Tega a făcut apel către asociațiile de proprietari cerându-le sprijinul în vederea distribuirii cheilor către locatari, pentru ca toată lumea să aibă acces către noile containere.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.