Pesta Porcină Africană, învinsă în județul Covasna
Cele două focare au fost declarate stinse
Județul Covasna a scăpat, deocamdată, de Pesta Porcină Africană, boala fără leac letală porcinelor, informează DSVSA. Cele două focare, din zona Őrkő a municipiului Sfântu Gheorghe și din Valea Crișului, au fost oficial declarate stinse luni, 15 aprilie. Autoritățile mențin totuși restricțiile privind circulația porcinelor vii, sacrificarea acestora și circulația produselor alimentare din carne de porc.
După trei luni de la vestea care a venit ca un trăsnet pentru județul Covasna, că Pesta Porcină Africană (PPA) a fost identificată și aici, crescătorii de animale din județ pot să răsufle oarecum ușurați. În 15 aprilie, autoritățile au declarat oficial stinse cele două focare, din Sfântu Gheorghe și Valea Crișului.
Bilanțul final arată că începând de la 1 februarie, când a fost identificat primul focar în cartierul de la periferia municipiului reședință de județ, la cadavrele a doi porci aruncați la groapa de gunoi, respectiv din 5 februarie, când s-a descoperit un alt focar la Valea Crișului, au fost ucise preventiv 140 de animale. Despăgubirile de ridică la 53.514 lei pentru focarul din Őrkő și 15.480 lei pentru cel din Valea Crișului.
În acest timp, 1.135 de gospodării cu porcine au fost inspectate și s-au realizat 6.961 de examene clinice. Totodată, veterinarii au recoltat 770 de probe pentru examene de laborator.
„În această perioadă au fost examinați un număr de peste 200 mistreți împușcați sau găsiți morți pe teritoriul județului, toate fiind negative pentru pesta porcină africană. Pentru nerespectarea măsurilor dispuse de DSVSA au fost aplicate trei amenzi contravenționale în valoare totală de 5.100 lei”, informează Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Covasna, printr-un comunicat de presă.
Aceeași sursă informează că pericolul nu este pe deplin eliminat, având în vedere că în alte zone din țară există încă focare active, astfel că se mențin o serie de măsuri preventive.
„Obligațiile proprietarilor de suine din județul Covasna: Să identifice prin crotaliere fiecare suină din gospodărie prin grija medicului veterinar împuternicit (de la circumscripțiile sanitare veterinare); Să crească suinele doar în spații îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini, alți proprietari de porci sau cu mistreți; Să nu dețină porcine la stâne și tabere de vară; Să nu intre în adăposturile porcilor fără a schimba hainele sau încălțămintea de stradă; Să examineze porcinele din gospodărie zilnic și să anunțe la medicul veterinar oficial sau împuternicit orice semn de boală; Să nu sacrifice animalele bolnave; Să nu hrănească porcinele cu deșeuri menajere; Să apeleze numai la personal autorizat (medici sau tehnicieni veterinari) pentru diferite tratamente sau însămânțări artificiale; Să nu participe la târguri de suine, să nu cumpere porci de la samsari, indivizi necunoscuți sau fără acte sanitare-veterinare; Să anunțe medicul veterinar de circumscripție despre orice vânzare sau sacrificare de suine”, arată comunicatul de presă.
Se mai specifică și faptul că în ceea ce privește vânzarea porcinelor sunt în vigoare câteva reguli stricte, dar pentru care însă se pot obține derogări de la DSVSA. Informații suplimentare pot fi obținute la serviciile de specialitate din cadrul instituției.
Cel mai recent bilanț al ANSVSA, din 3 aprilie, arată că PPA evoluează în peste 190 de localități din aproape 20 de județe, cu un număr de peste 700 de focare (dintre care 12 în exploatații comerciale). În alte 2 județe există doar cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 365.486 de porci afectați de boală.
Pe de altă parte însă, în rândul populației sunt încă îndoieli privind existența acestui virus mortal pentru porcine.