ACTUALITATE 17 februarie 2019

Pesta porcină africană, dusă în Bacău de o mașină înmatriculată în Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 1573 vizualizări

Investigațiile preliminare arată că porcii vânduți nu aveau documente sanitare veterinare

Virusul pestei porcine africane a fost confirmat oficial vineri, 15 februarie, și într-o gospodărie din comuna băcăuană Oituz. Primele date ale anchetei arată că porcul decedat, de la care s-au prelevat probele, ar fi fost adus în județul Bacău cu un autoturism înmatriculat în județul Covasna.  

În data de 15.02.2019 a fost confirmată prezența virusul pestei porcine africane (PPA) la un cadavru de porc domestic din gospodăria unui proprietar din comuna Oituz, județul Bacău, diagnostic stabilit de către (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală. (...)  În urma investigaţiilor preliminare, a rezultat că, în data de 04.02.2019, proprietarul a cumpărat două suine de la un cetățean necunoscut, dintr-un mijloc de transport auto înmatriculat în județul Covasna. Porcinele erau identificate cu crotalii auriculare, dar neînsoţite de documentele sanitare veterinare. Medicul veterinar din circumscripţia sanitară veterinară de asistență nu a fost anunţat de această tranzacţie, fapt ce constituie o încălcare a legislaţiei”, arată un comunicat de presă al ANSVSA.

Cazul se află în continuare în cercetarea autorităţilor judeţene din Bacău.  

Tot la sfârșit de săptămână a fost confirmat un alt focar și în județul Botoșani.

Pesta porcină africană a fost descoperită la începutul lunii februarie și în județul Covasna. Inițial, boala a fost confirmată din probele prelevate de la două cadavre de porci descoperite la o groapă de gunoi de la marginea municipiului Sfântu Gheorghe. Câteva zile mai târziu, virusul a fost depistat și într-o gospodărie din Valea Crișului. În total, în județul Covasna aproape 150 de porci au fost uciși, pentru a se evita extinderea bolii.

Ancheta polițiștilor în aceste cazuri are doi suspecți, care, potrivit legislației în vigoare, riscă între 3 luni și 3 ani de închisoare pentru răspândirea de boli.

Pesta porcină africană nu afectează omul, însă boala este mortală pentru porcii domestici şi mistreţi.

Veterinarii DSVSA fac apel către crescătorii de porcine ca orice caz de moarte sau îmbolnăvire la animalele din gospodărie să fie adus imediat la cunoştinţa autorităţilor.

La nivel național, potrivit celui mai recent bilanț ANSVSA, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 298 localități din 19 de județe, cu un număr de 1.127 de focare (dintre care 18 în exploatații comerciale). În total au fost eliminați 365.172 de porci afectați de boală.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.