Personalităţi marcante, în sprijinul Centrului de Cultură Arcuş
Personalităţi marcante ale vieţii culturale şi artistice din ţară, printre care academicianul Răzvan Theodorescu, artistul Mihai Mălaimare, soprana Felicia Filip şi naistul Gheorghe Zamfir, şi-au exprimat public susţinerea pentru continuarea activităţii Centrului de cultură Arcuş din judeţul Covasna, care funcţionează într-un castel ce urmează a fi retrocedat urmaşilor foştilor proprietari.
Conducerea Centrului de Cultură a postat pe o reţea de socializare poziţiile mai multor actori, artişti plastici, muzicieni şi alţi oameni de cultură în legătură cu rolul şi importanţa acestei instituţii, pledând pentru continuitatea acesteia.
„Centrul de Cultură de la Arcuş a organizat ani de-a rândul manifestări de înalt prestigiu, care au întreţinut în Covasna spiritul românismului şi au militat, în acelaşi timp, pentru prietenia culturală între români şi maghiari. Păstrarea acestui spirit al Arcuşului are o importanţă politică şi culturală de prim ordin, iar pierderea sa ar fi o pagubă imensă pentru naţia noastră”, menţionează academicianul Răzvan Theodorescu, preşedintele Secţiei de Arte, Arhitectură şi Audio-vizual a Academiei Române.
„Centrul de Cultură Arcuş este un punct de referinţă în spaţiul cultural românesc şi trebuie să rămână aşa, pentru că acolo unde nu mai avem cultură, ne trădăm pe noi înşine”, afirmă soprana Felicia Filip, directorul Operei Comice pentru Copii din Bucureşti.
Pe pagina de socializare mai sunt postate mesaje de solidaritate din partea regizorului Cristian Mihăilescu, a pictorilor Mihai Sârbulescu, Dorin Coltofeanu şi Teodora Coltofeanu, graficienilor Iuri Isar şi Oana Isar, muzicienilor Adriana Winkler, Răzvan Suma, Alexandra Silocea etc.
Conducerea Centrului a lansat, de asemenea, o petiţie online semnată, până în prezent, de peste 360 de persoane din ţară şi străinătate, printre care regizorii Gianina Cărbunariu, Radu Afrim, Dan Ţopa, muzicologul Constantin Secară, criticul Miruna Runcan şi dramaturgul Radu Macrinici. Semnatarii cer autorităţilor statului român să ia măsuri pentru asigurarea continuităţii activităţii acestui aşezământ cultural, precum şi pentru salvarea patrimoniului acestuia.
Castelul în care funcţionează Centrul de cultură a fost revendicat în natură de urmaşi îndepărtaţi ai fostului proprietar, stabiliţi în Africa de Sud, care au obţinut în instanţă o sentinţă definitivă în baza căreia au somat conducerea centrului să evacueze clădirea.
Directorul Centrului de Cultură Arcuş, Kopacz Attila, a declarat că respectă decizia instanţei de judecată, deşi există anumite semne de întrebare legate de dreptul urmaşului la moştenire (un strănepot al fostului proprietar pe linie soră) şi este îngrijorat de soarta incertă a Centrului care este ameninţat cu evacuarea. Potrivit acestuia, statul român a realizat investiţii considerabile pentru întreţinerea şi funcţionarea castelului şi a domeniului de la Arcuş, acestea fiind evaluate la circa 3,4 milioane de euro.
Centrul de Cultură Arcuş a fost înfiinţat în anul 1990 în subordinea Ministerului Culturii.