ACTUALITATE 11 august 2010

Persoanele cu dizabilităţi s-au întâlnit la km 7

de Monica Vrânceanu | 55 vizualizări
Programul Taberei se arată unul distractiv și educativ pentru toţi participanţii Peste o sută de persoane cu dizabilităţi și însoţitorii acestora se află într-o tabără organizată special pentru ei între 9 şi 19 august de către Serviciul de Ajutor Maltez la kilometrul 7 spre Vâlcele. Participanţii la Tabără, care anul acesta a ajuns la cea de-a noua ediţie, provin din mai multe judeţe - Covasna, Harghita, Mureş, Cluj şi Timiş, dar şi din Ungaria şi Ucraina, majoritatea având vârste cuprinse între 15 şi 30 de ani.

Programul Taberei se arată unul distractiv și educativ pentru toţi participanţii

Peste o sută de persoane cu dizabilităţi și însoţitorii acestora se află într-o tabără organizată special pentru ei între 9 şi 19 august de către Serviciul de Ajutor Maltez la kilometrul 7 spre Vâlcele. Participanţii la Tabără, care anul acesta a ajuns la cea de-a noua ediţie, provin din mai multe judeţe - Covasna, Harghita, Mureş, Cluj şi Timiş, dar şi din Ungaria şi Ucraina, majoritatea având vârste cuprinse între 15 şi 30 de ani.

„Tabăra cuprinde diverse programe pliate pe nevoile celor cu dizabilităţi, dorindu-ne ca aceste persoane să se simtă cât mai bine şi să ia parte la cât mai multe activităţi. Avem concursuri de darts, ping-pong, bodge, şah, drumeţii la Lacul Sfânta Ana şi în zona Braşov - unde vom ajunge şi la un concert de orgă, oferit gratuit la Biserica Neagră. Am organizat concursuri, plimbări, cât mai multe activităţi menite să-i destindă şi să creeze legături şi prietenii”, a declarat președintele Serviciului de Ajutor Maltez din Covasna, Tischler Ferencz.

Profitând de vremea bună de afară, persoanele cu dizabilităţi şi însoţitorii acestora şi-au găsit în prima zi diverse preocupări - de la stat la plajă până la diverse discuţii, fiecare dorindu-şi să afle cât mai multe despre celălalt, fiecare dornic de a lega cât mai multe prietenii.

„Vin în această tabără de mai mulţi ani şi îmi place enorm, practic este ca o a doua familie. Mi-am făcut foarte mulţi prieteni, îmi plac activităţile pe care le facem, îmi place totul. E foarte bine pentru persoanele cu dizabilităţi să iasă, să fie active - eu am făcut şcoală, am lucrat, am mulţi amici şi cred că e foarte important să participăm la întâlniri ca acestea”, a spus Emilia Matei din judeţul Timiş, o tânără care, deşi aflată în cărucior cu rotile, şi-a păstrat un zâmbet permanent pe faţă.

Faţă în faţă cu presa

Prima zi a Taberei a debutat cu un atelier de presă, organizat la cererea participanţilor din anii trecuţi, astfel încât jurnaliştii din Sfântu-Gheorghe s-au văzut în postura de a răspunde întrebărilor legate de ceea ce înseamnă presă, cum se redactează o ştire, ce anume reprezintă sursele sau cum anume se editează un ziar.

Persoanele cu dizabilităţi şi însoţitorii acestora au fost împărţiţi în grupe de interes - pentru presa scrisă sau cea radio-Tv, având ocazia de a se afla faţă în faţă cu jurnaliştii, aceştia din urmă fiind solicitaţi în a se implica în a le oferi celor din Tabără diverse sfaturi în demersul realizării unei publicaţii a evenimentului de la kilometrul 7.

„A fost frumos să vorbim cu presa, nu am avut până acum o astfel de ocazie. Vom face un ziar al taberei cu ajutorul ziariştilor, cred că va fi interesant. Ca o concluzie, cred că poate presa ar trebui să ne dea mai multă atenţie şi nouă, celor cu dizabilităţi”, a spus unul dintre participanţi, Foro Gabor, din Sfântu Gheorghe.

În dorinţa de a-i face să mai uite de problemele de sănătate, organizatorii le-au pregătit participanţilor, pe lângă programele de plimbări şi de sport, activităţi de meşteşugărit, un spectacol de dansuri, jocuri mixte, pregătirea de kurtos kalacs, foc de tabără şi petreceri cu muzică bună aproape în fiecare seară, până noaptea târziu.

Sursa foto: Atelierul de Fotografie al Taberei Persoanelor cu Dizbilitaţi de la Vâlcele

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.