Pediatrul dr. Gál Ramóna: „Nu există motive reale de îngrijorare până când febra nu ajunge la 39 de grade”
Când trebuie să mergem la Urgență atunci când copilul are febră? Care sunt simptomele alarmante? Ce facem în caz de diaree și vărsături sau în cazul alergiilor și care este timpul de așteptare la Urgență? Dr. Gál Ramóna a dat răspunsuri la aceste întrebări, iar articolul pe acest subiect a fost postat pe pagina de Facebook a Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe.
Este firesc și des întâlnit ca părinții să se panicheze atunci când cei mici prezintă orice semne de boală. Totuși, adulții ar trebui să cunoască niște informații de bază în legătură cu momentul în care e nevoie să meargă la spital.
„Se întâmplă frecvent ca părinții să intre în panică la primul semn de febră și să fugă disperați la medic. Medicul pediatru Gál Ramóna spune că acesta este unul dintre cazurile recurente întâlnite în panica din jurul febrei. Desigur, este de înțeles că părinții sunt îngrijorați de sănătatea copiilor lor, dar specialistul subliniază că este o greșeală să scoți copilul din pat în toiul nopții și să fugi cu el la Urgență, pentru că sunt șanse mari să i se prescrie antipiretice, cum ar fi Nurofen, și să fie trimis acasă. Nu există motive reale de îngrijorare până când febra nu ajunge la 39 de grade, iar la Urgență ar trebui să apelăm dacă temperatura celui mic nu scade în cel mult o oră de la administrarea antipireticelor. În cazul în care, pe lângă febră, copilul are convulsii vizibile, tremură și își pierde cunoștința, este necesară administrarea tratamentului de urgență, acestea fiind simptomele convulsiei febrile”, se arată în postarea de pe pagina spitalului.
Dr. Gál Ramóna a atras atenția și asupra faptului că părinții trebuie să citească prospectul medicamentelor antipiretice, pentru că acestea indică și cantitatea de medicament care trebuie administrată, în funcție de greutatea și vârsta copilului.
Ce trebuie făcut în cazul diareii și al vărsăturilor?
Atunci când apar tulburări ale stomacului, sub forma diareii sau a vărsăturilor, este foarte important ca cei mici să rămână hidratați, spune medicul. Însă, pentru ca starea de greață să nu se agraveze, este important să nu i se dea copilului apă imediat după ce a vomitat.
„Aș dori să le atrag atenția părinților să lase copilul în pace dacă vomită: urmăriți ce se întâmplă timp de o jumătate de oră. Dacă nu mai vomită, este bine să bea, încet. Dacă simptomele se agravează, sau starea de vomă reapare de mai multe ori, puteți merge la Urgență. Este o greșeală să îi dai apă imediat după ce a vomitat, deoarece stomacul este deranjat, iar situația se va înrăutăți. Nu îndrăznesc să recomand medicamente antigreață pentru că, dacă părintele greșește doza, pot apărea efecte secundare foarte urâte, produsele pe bază de plante sunt mult mai bune, pe acelea le recomand”, a mai explicat dr. Gál Ramóna.
Timpul de așteptare pentru copii, la Urgență, este mai mic de o oră, spune medicul
Chiar dacă există și cazuri rare în care timpul de așteptare pentru urgențele pediatrice este de câteva ore, acelea fiind situații în care există o problemă gravă pe secție, în mod normal se așteaptă mai puțin de o oră.
„Pediatrul atrage atenția că, atât în cazul copiilor, cât și în cel al adulților, la Urgență prioritară este severitatea simptomelor, și nu ordinea sosirii. Spre exemplu, o convulsie febrilă greu de controlat este prioritară față de o diaree care durează de 3 zile, dar, de regulă, timpul de așteptare pentru copii este mai mic de o oră”, se mai arată în postarea Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe.
În final, dr. Gál Ramóna a precizat că și cazurile alergice pot fi o problemă pentru care trebuie mers imediat la Urgență. În astfel de situații, dificultățile în respirație sau tusea puternică și uscată, fără febră, sunt semne ale unei insuficiențe respiratorii.
Sursa foto: Facebook/ Spitalul Județean Fogolyán Kristóf