PDL Covasna propune învățarea limbii române ca limbă străină de către minoritarii maghiari
Președintele Codruț Opaiț salută manifestările dedicate Zilei Limbii Române care vor avea loc zilele acestea
Președintele PDL Covasna, Codruț Opaiț, este de părere că predarea limbii române ar trebui făcută diferit în Secuime, unde de altfel ar trebui oferită șansa copiilor români ca aceștia să poată învăța, opțional, limba maghiară.
Declarațiile lui Opaiț au venit în contextul în care manifestările pentru sărbătorirea Zilei Limbii Române sunt în plină pregătire, iar liderul PDL consideră că sunt binevenite, mai ales că au lipsit atâta vreme, limba română fiind neglijată în zonă.
Separarea şcolilor, greşeala UDMR
„Limba română e o oază de latinitate într-o mare slavă, așa cum spunea cineva. E vorbită din timpuri vechi în România, aici unde conviețuiesc și alte etnii. Unii spun că toți etnicii ar trebui să cunoască limba română, trăind într-un Stat național (…). Eu, care trăiesc într-o zonă multietnică și sunt de 41 de ani în Sfântu Gheorghe, îmi amintesc că în liceu eram trei etnii: români, maghiari și sași. Învățam fiecare unii de la alții, se legau prietenii. Tinerii de azi nu mai au șansa asta, căci după Revoluție, UDMR a avut ideea separării școlilor. Cred că a fost o greșeală cu componentă politică, nicidecum o măsură în beneficiul tinerilor sau al copiilor”, a explicat Codruț Opaiț.
Pornind de la aceste aprecieri, Opaiț a subliniat că în Secuime sunt foarte mulți tineri și copii care nu știu limba română, nu o vorbesc acasă și apoi, ajungând la școală, sunt nevoiți să o învețe după aceleași manuale destinate nativilor. Codruț Opaiț a arătat că președintele Traian Băsescu a avut dreptate atunci când a vorbit despre predarea limbii române ca limbă străină copiilor minorităților, deoarece predarea ca limbă nativă unui copil care nu s-a mai întâlnit în trecut cu vreo particularitate a acestei limbi nu poate duce decât la bulversare.
„Trebuie pornit clar de la ideea că acești copii nu au bazele limbii române, deci trebuie să ia limba română de la zero, doar așa pot dobândi elementele de bază. În plus, de ce nu se dă posibilitatea elevilor români să studieze, la rândul lor, limba maghiară? Sigur, nu obligatoriu, ci opțional, în acele zone unde maghiarii sunt majoritari, ca să aibă și ei un fond lexical minim al acestei limbi. Sunt poate unii care ar vrea să învețe… Asta ar crea o legătură între etnii, pentru că România, ca Stat Unitar, nu se poate să aibă două etnii care nu se suportă, nu se înțeleg...”, a mai arătat Opaiț.
Potrivit liderului PDL Covasna, astfel de interes nu există însă chiar din partea liderilor UDMR, care se pare că ar dori în continuare „o separare continuă, pe durata unei vieți, a unui individ față de cealaltă etnie”. În încheiere, Codruț Opaiț a mai spus că nu ar fi rău nici ca posturile Radio și TV să aloce timp unor emisiuni educative, în care să se insiste pe aspecte legate de lexical și ortografia limbii române, mai ales că există inclusiv lideri politici care se exprimă prost din punct de vedere gramatical, în întreaga țară.