PCM Covasna, exonerat de plata amenzii pentru intonarea imnului Ungariei
Partidul Civic Maghiar (PCM) Covasna a fost exonerat de către Judecătoria Sfântu Gheorghe de plata amenzii de 5000 de lei aplicată anul trecut de Prefectură pentru intonarea imnului Ungariei la o manifestaţie publică prilejuită de comemorarea Tratatului de la Trianon.
Preşedintele PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, a declarat că instanţa, care s-a pronunţat vineri în acest caz, a admis parţial plângerea formulată, respectiv a dispus anularea procesului verbal de contravenţie şi exonerarea de la plata sumei de 5000 de lei, în schimb a respins cererea privind declararea neconstituţionalităţii actului pe baza căruia Prefectura a aplicat amenda.
„Instanţa a admis cererea noastră privind faptul că amenda nu a fost aplicată cui trebuia. Prefectura a sancţionat organizaţia judeţeană a partidului, în timp ce adunarea a fost organizată de filiala municipală. În schimb, instanţa a respins cererea noastră privind neconstituţionalitatea şi nelegalitatea actului normativ pe baza căruia s-a aplicat amenda. Deci nu am câştigat bătălia, am câştigat doar o luptă, pentru că noi vrem să mergem mai departe, să arătăm că legea este neconstituţională şi vrem să avem dreptul să cântăm imnul Ungariei când vrem noi, nu doar atunci când sunt delegaţii oficiale. Şi nu e vorba numai de imnul Ungariei, e vorba de orice imn care se poate cânta liber oriunde în Europa”, a declarat Kulcsar Terza Jozsef.
PCM a sesizat şi Consiliulul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) în legătură cu acest caz, arătând că imnul Ungariei este un psalm pe care îl cântă maghiarii din toată lume, deci este „un cântec al maghiarilor de pretutindeni”. Kulcsar a menţionat că PCM nu va renunţa la cântarea acestui imn la manifestaţiile publice pe care le va organiza pe viitor.
Decizia instanţei poate fi atacată în 30 de zile. Prefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu, a declarat că aşteaptă să primească sentinţa şi apoi va decide dacă va face sau nu recurs.
Prefectura Covasna a amendat conducerea PCM la sfârşitul anului trecut cu suma de 5.000 de lei pentru intonarea imnului Ungariei la o manifestare publică organizată pe 4 iunie 2014 în municipiul Sfântu Gheorghe, cu prilejul Zilei solidarităţii naţionale a maghiarilor şi comemorării Tratatului de la Trianon. Conducerea Prefecturii a explicat că sancţiunea a fost aplicată în temeiul HG 1157/2001 privind intonarea imnului naţional, care prevede, printre altele, că 'imnul naţional al altor state se intonează numai cu prilejul vizitelor, festivităţilor şi ceremoniilor oficiale cu caracter internaţional, împreună cu imnul naţional al României, înaintea acestuia', prevedere care nu a fost respectată de organizatorii manifestaţiei menţionate.