ACTUALITATE 3 februarie 2015

PCM a înlăturat steagul secuiesc arborat ilegal în Parcul Central din Sfântu Gheorghe

de Agerpres | 872 vizualizări

Liderii Partidului Civic Maghiar (PCM) Covasna au înlăturat steagul secuiesc arborat în mod ilegal pe un catarg din parcul central din Sfântu Gheorghe, conformându-se, astfel, adresei primite din partea Primăriei municipiului, care a fost somată la rândul ei de Prefectura Covasna, în baza unei sentinţe definitive şi irevocabile a Curţii de Apel Braşov.

Preşedintele PCM Sfântu Gheorghe, Bálint József, a declarat marţi că neînlăturarea steagului ar fi avut repercusiuni asupra primarului municipiului, Antal Árpád, care ar fi fost amendat pentru nepunerea în executare a sentinţei judecătoreşti.

Primarul a fost somat să îndepărteze steagul, deşi nu el l-a pus, pentru că în caz contrar va fi amendat zilnic, prin urmare ar fi fost destul de costisitor. (...) Noi am considerat că primarul nu are nicio vină ca să fie pus să plătească din cauza noastră şi ne-am conformat, am luat steagul. (...) Dar asta nu înseamnă că renunţăm la drepturile noastre, la simbolurile noastre. Vom continua să cerem pe cale oficială, vom face demersuri pentru ca steagul secuiesc să poată fi arborat în spaţiile publice”, a spus Bálint József.

El a menţionat că demersul PCM de a arbora steagul secuiesc în spaţiul public a dat rezultate, modelul fiind preluat şi de alţi concetăţeni de etnie maghiară, prin urmare în prezent „în loc de unul au apărut zece steaguri” de acest fel în diverse spaţii private.

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád (UDMR), a fost somat în luna decembrie a anului trecut de către fostul prefect al judeţului Covasna, Marius Popica, să înlăture steagul secuiesc, atenţionându-l că în caz contrar va fi penalizat, conform legii, cu 20% din salariu mediu pentru fiecare zi întârziere. Marius Popica a declarat la acea vreme că nu a făcut altceva decât să ceară respectarea unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile a Curţii de Apel Braşov, pronunţată în urmă cu câteva luni, care a decis că steagul secuiesc a fost arborat ilegal şi trebuie înlăturat. Fostul prefect a menţionat că în situaţii similare au fost şi primarii localităţilor Ozun şi Târgu Secuiesc, care s-au conformat, prin urmare nu au mai fost sancţionaţi pecuniar pentru neîndeplinirea în termen a obligaţiilor stabilite de instanţă. El a explicat că, conform legii, pe clădirile şi în spaţiile publice pot fi arborate doar însemnele şi simbolurile prevăzute de lege, iar, potrivit acesteia, minorităţile naţionale îşi pot folosi simbolurile naţionale în spaţiile publice, însă numai cu prilejul manifestărilor specifice acestora, deci nu cu caracter permanent.

Steagul secuiesc albastru-auriu, care măsoară aproximativ doi metri, a fost ridicat pe catargul din parcul central la iniţiativa PCM Covasna pe data de 4 iunie 2013, în cadrul unei ceremonii dedicate comemorării Tratatului de la Trianon, tratat ce a marcat destrămarea imperiului austro-ungar şi unirea Transilvaniei cu România. După pronunţarea Curţii de Apel Braşov, liderii PCM au coborât steagul în toamna anului trecut, dar l-au reînălţat a doua zi în memoria trupelor ungare care în data de 13 septembrie 1940 au intrat în municipiul Sfântu Gheorghe.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Gheorghita, 5 februarie 2015
E foarte bine că se respectă legea de toată lumea: și români, și maghiari! De aici se poate dialoga despre multe chestiuni care privesc cele două etnii.
O secuiancã neafiliatã politic, 3 februarie 2015
...pânā când? Pânā când o cer interesele de clicā!!!?... 15 martie e aproape, mai vin niscaiva alegeri, mai trebuie prostit , divizat electoratul maghiar( cā e sārac, e de înteles, citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.