Patru pacienți cu gripă internați la SJU Sfântu Gheorghe
Creșterea numărului de infecții respiratorii continuă să pună presiune pe sistemul medical. Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe are în prezent patru pacienți internați cu gripă. Totodată, a crescut și numărul persoanelor internate cu alte afecțiuni respiratorii. Din cauza numărului tot mai mare de îmbolnăviri, spitalul a impus restricții suplimentare pentru vizitatori.
În prezent, patru pacienți diagnosticați cu gripă sunt internați la Spitalul Județean de Urgență Covasna: doi adulți, în vârstă de 49 și 88 de ani, aflați în Secția de Boli Infecțioase Adulți, și doi copii, de 7 și 8 ani, tratați în Secția de Boli Infecțioase Copii, potrivit informațiilor transmise de spital.
Totodată, în perioada 7 ianuarie – 2 februarie 2025, la Unitatea de Primiri Urgențe s-au înregistrat 124 de cazuri de infecții virale ale căilor respiratorii superioare, iar 27 dintre pacienți au necesitat internare. Cea mai mare rată de spitalizare se observă la sugari (0-1 ani) și la vârstnici (65+ ani), unde peste 50% dintre pacienți au avut nevoie de internare.
De asemenea, în aceeași perioadă, s-au raportat 52 de cazuri de pneumonie, dintre care 41 au necesitat spitalizare. Cea mai mare rată de internare a fost la copiii sub 1 an, la vârstnici și la pacienții din categoria 50-64 de ani, unde aproape toți pacienții diagnosticați au necesitat internare. Persoanele în vârstă (65+) rămân cele mai vulnerabile, cu 22 din 25 de pacienți internați.
Din cauza numărului tot mai mare de îmbolnăviri, spitalul a impus, miercuri, restricții suplimentare pentru vizitatori, în special în secțiile cu pacienți vulnerabili.
Cea mai bună metodă de prevenție împotriva gripei rămâne vaccinul, spun specialiștii. Chiar dacă vaccinarea împotriva gripei se face toamna, de regulă, reprezentanta DSP Covasna, Igyártó Gabriella, ne-a spus, săptămâna trecută, că nici acum, iarna, nu este târziu.
Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a emis, joia trecută, o alertă epidemiologică în România, din cauza creșterii constante a infecțiilor respiratorii, în special a cazurilor de gripă.
Recomandările Ministerului Sănătății pentru prevenirea infecțiilor respiratorii sunt următoarele:
· Spălarea regulată a mâinilor cu apă și săpun;
· Respectarea igienei tusei și strănutului: acoperirea nasului și a gurii cu un șervețel în timpul tusei și al strănutului, urmată de aruncarea lui după utilizare;
· Aerisirea zilnică a încăperilor;
· Evitarea locurilor aglomerate;
· Consultarea medicului de familie la apariția simptomelor respiratorii pentru stabilirea tratamentului adecvat;
· Evitarea intrării în colectivitate a persoanelor care prezintă simptome sugestive de gripă (febră, strănut, tuse, dureri în gât, dureri musculare) până la dispariția acestora;
· Cea mai eficientă metodă de protecție împotriva gripei și a formelor severe ale acesteia este vaccinarea antigripală;
· În școli și grădinițe, se recomandă realizarea triajului zilnic și informarea părinţilor cu privire la simptomele pe care le au copiii.
Foto: Zsigmond István, Bicsak Gergő