Părerea mea...
... despre oficializarea limbii maghiare în această zonă.
Nu de puţine ori, ceea ce declară, ceea ce ne spun că ei cred sau ce propun politicienii nu corespunde în totalitate sau nici pe departe cu priorităţile şi opiniile cetăţenilor.
Recent, o Comisie apărută în urma Adunării Aleşilor Locali organizată de PCM şi CNS la Odorheiu Secuiesc anul trecut a anunţat că va convoca pentru data de 12 martie o altă adunare, la care să fie discutat şi aprobat un proiect de hotărâre privind declararea limbii maghiare drept limbă oficială în Ţinutul Secuiesc.
Oana Costin, 22 de ani
Chestia cu limba nu ar fi posibilă fără autonomia Ţinutului Secuiesc- care oricum nu există. Este absurd, te-ai născut aici, ai cetăţenie- care nu e tot una cu naţionalitatea, dar trăind într-o ţară, presupun că eşti obligat să vorbeşti limba, să înveţi tradiţiile, tot ceea ce înseamnă un popor. Şi dacă vrei maghiară, te duci în Ungaria- că dacă eu merg acolo, nu vorbeşte nimeni cu mine româneşte, chiar dacă m-am născut acolo, asta e.
Csilla, 35 de ani
Părerea mea pur personală este că nu e necesar. Mă gândesc, în cazul în care ar deveni oficială, că n-ar mai învăţa nimeni; cei care vor face şcoala în limba maghiară vor părăsi băncile şcolii cu un handicap, din punctul meu de vedere. Eu vorbesc limba română, o folosesc - limba mea maternă este maghiara, dar m-a ajutat foarte mult româna, pe linie profesională. Nu mi se pare oportună oficializarea. Noi ar trebui să ne axăm pe păstrarea tradiţiilor, a culturii, dar nu ştiu dacă e necesară oficializarea. În plus, acest proiect îmi pare a fi un pretext pentru distragerea atenţiei opiniei publice de la starea economică precară pe care o avem, de la lucruri de zi cu zi, chiar esenţiale.
Daniela Ciudaru, 41 de ani
Păi, oare în altă ţară, unde sunt şi alte naţionalităţi, dacă se oficializează toate limbile... atunci cum o să se mai numească? Eu am fost şi în străinătate, dar aşa ceva nu era. În Franţa se vorbeşte numai franceză deşi, acolo sunt tot felul de naţii şi în alte părţi, la fel.
.
.
Costică Lupu, 55 de ani
Este prevăzut în Constituţie, prin legile Statului, că unde sunt peste 20% minoritari, se foloseşte limba acestora ca a doua. Legile astea trebuie respectate, e ca şi declarată a doua limbă oficială, din câte ştiu.
.
.
.
Adrian Nicolae, 33 de ani
Nu mi se pare corect. În România trebuie să se vorbească româneşte. Ce, în Ungaria s-a făcut aşa ceva? Şi acolo sunt cetăţeni români, care nu învaţă limba română în şcolile de acolo,deci nu ar fi corectă oficializarea limbii maghiare, nici măcar în această zonă.
.
.
Pal G. Mihaly, 59 de ani
Eu cred că este normal să se oficializeze. Populaţia din Secuime, în proporţie de 70% este vorbitoare de limba maghiară şi tradiţiile, cunoaşterea limbii, a culturii, se impun.
.
.
.
Vasile Voiculescu, 41 de ani
Nu, nu e ceva normal, pentru că trăim într-un stat de drept, România, şi nu se poate aşa ceva. Avem şi noi copii, e bine să cunoască ambele limbi, nu asta e problema. Cum fetiţa mea, care are opt ani şi ştie română şi maghiară la perfecţie- aşa am dori ca şi ceilalţi de etnie maghiară să cunoască şi ei limba română. Dacă s-ar oficializa, nimeni n-ar mai învăţa româneşte, că nici aşa nu învaţă.
.
Kerekes Lorand, 33 de ani
Este normală oficializarea, majoritatea populaţiei e maghiară. Sigur, maghiara se poate vorbi şi acum, dar sunt pentru oficializare, căci ne-ar ajuta în multe, mai ales în administraţie, populaţia ar comunica mai bine cu oficialităţile. Ar fi deci necesar, pentru că sunt mulţi care nu ştiu limba română sau o ştiu puţin, vag.
.
.
Papp Gyuri, 61 de ani
Nu, în niciun caz să nu se oficializeze. Şi eu sunt maghiar, dar am învăţat româneşte. Părerea mea e că nu se poate, e absurdă treaba, cum să oficializezi maghiara, ca ce chestie? Eu nu sunt de acord, copiii mei vorbesc româneşte excepţional de bine, dar până la urmă nu contează ce limbă vorbeşti, ci cum gândeşti, ce ai în cap.
.
Adrian Gal, 29 de ani
Nu mi se pare o idee bună, pentru că dacă s-ar oficializa, atunci ar trebui să se oficializeze la toate minorităţile din România - turci, machedoni, saşi, rromi. Şi atunci, ce am face, dacă m-aş duce într-un magazin şi ar trebui să cer în romani (ţigănească- n.r.), ce aş face?? Poate unii nu ştiu ungureşte deloc şi atunci, ce fac? Deci nu mi se pare deloc oportun aşa ceva, că ar crea un precedent destul de periculos.