ACTUALITATE 29 octombrie 2015

Parcul fotovoltaic ar putea furniza energie pentru Sfântu Gheorghe din 5 decembrie

de Sever Ioan Miu | 229 vizualizări

Parcul fotovoltaic realizat între Sfântu Gheorghe şi Vâlcele, care va permite municipalității  să economisească mai mult de 70% din consumul de energie electrică, ar putea să producă electricitate în jurul datei de 5 decembrie. Până atunci, pe 4 noiembrie este programată licitația pentru lucrările de racordare la rețea, iar după 15 noiembrie vor avea lor probele de funcționare. Primarul Antal Arpad s-a declarat mulțumit de lucrări, dar nemulțumit de birocrația care a întârziat proiectul.

„Suntem în grafic. Săptămâna aceasta mai așteptăm două livrări de panouri. Săptămâna viitoare vor fi montate peste jumătate din panouri. Până pe 15 noiembrie intenționăm să începem probele. Să ne ajute Dumnezeu să n-avem alte probleme cu vremea sau intemperii mai mari”, a declarat Ciprian Coman, șef de proiect, în mijlocul panourilor care străluceau în soare.

„Suntem puțin în întârziere cu racordarea la rețeaua de 20.000 de volți. A durat foarte mult obținerea avizului Agenţiei Naţionale pentru Reglementare Energetică, de la resortul de specialitate de la Brașov. Licitația va avea loc pe 4 noiembrie. Sunt 28 de stâlpi, trebuie conectați, iar dacă licitația nu e contestată, într-o săptămână se poate realiza”, a precizat viceprimarul Sztakics Éva. În cazul în care licitația va fi contestată, firma care construiește parcul fotovoltaic a promis că poate face un racord provizoriu, cu care rețeaua să devină funcțională.

Pe 5 decembrie este programată finalizarea și probabil în jurul acelei date vom livra energie. Parcul fotovoltaic produce mai multă energie electrică atunci când este relativ frig, cu condiția ca soarele să fie puternic, a explicat Coman.

„Nu am avut piedici din partea nimănui, lucrarea a decurs frumos. Am avut dificultăți cu drumul de acces dar le-am rezolvat”, a declarat șeful de proiect. Compania, originară din județul Prahova, a lucrat cu o echipă de 10 până la 30 de oameni, în funcție de lucrări. Niciun angajat nu a fost din județul Covasna.

Parc fotovoltaic Sfantu Gheorghe octombrie 2015 - 08

Antal Árpád, mulțumit de lucrări, nemulțumit de birocrație

La rândul lor, autoritățile au avut numai cuvinte de laudă despre cum s-a achitat de sarcină compania. Am lucrat foarte bine, este o firmă serioasă, cum n-a mai fost nicio firmă cu care am lucrat până acum. Ne-au trimis poze, ne-au spus exact graficul lucrărilor, dacă era un decalaj ne spuneau, iar săptămâna cealaltă recuperau, a detaliat Sztakics Éva.

„Sunt mulțumit de lucrări, sunt nemulțumit de proceduri. E un proiect pe care l-am depus în urmă cu cinci ani, dacă nu erau aceste proceduri birocratice, atunci se putea finaliza această investiție acum patru ani și azi discutam despre câte milioane de euro am economisit pentru oraș”, a spus primarul Antal Árpád.

Parcul fotovoltaic va permite o economie de 400.000 sau chiar 500.000 de euro la factura de curent electric achitată de municipalitate. Astfel, vor fi realizate economii la iluminatul public şi la consumul de energie al instituţiilor aflate în subordinea Consiliului Local. Cum anul acesta factura achitată de Primărie va fi în jur de 560.000 de euro, dacă ar fi fost aprobat la timp și, astfel, realizat mai devreme, parcul ar fi permis o economie de 71 până la 89%.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Eugen, 31 octombrie 2015
01. Decembrie va fi ziua cea mare. Pentru unii, istoria este anevoioasa. Dar nici energetica nu-i "dupa ureche" Daca ne-am "lega" toti la Sistemul Energetic NATIONAL după cum ne taie capul, ar fi citeste integral
R, 30 octombrie 2015
intr-un an nu consuma de 400.000 de euro (pur energie, fara taxe, accize, radio-tv, etc) asa ca nici nu se poate economisi atita. iar din pretul energiei 40-50% e pretul de productie, restul sint citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.