ACTUALITATE 6 mai 2014

Parc memorial al Holocaustului inaugurat la Sfântu Gheorghe

de Agerpres | 761 vizualizări

Săptămâna aceasta se împlinesc şapte decenii de la deportarea evreilor din judeţul Trei Scaune

Comunitatea locală din Sfântu Gheorghe va comemora săptămâna aceasta şapte decenii de la deportarea evreilor din judeţ, prilej cu care va fi inaugurat Parcul memorial al Holocaustului, realizat la iniţiativa supravieţuitorilor acestuia.

Preşedintele Obştii evreilor din Sfântu Gheorghe, Herman Rosner, a precizat că peste 600 de evrei din fostul judeţ Trei Scaune, actualul Covasna, au pierit în timpul Holocaustului, majoritatea fiind exterminaţi în lagărul nazist de la Auschwitz-Birkenau.

Herman Rosner a menţionat că legile împotriva evreilor au fost aplicate în fostul judeţ Trei Scaune după realipirea Ardealului de Nord la Ungaria.

„Pe data de 10 mai 1944, înghesuiţi-încărcaţi în gara Sfântu Gheorghe în vagoane de cale ferată, evreii sunt transportaţi în tabăra-ghetou din Reghin, iar cu 1 iunie 1944 a început transportarea primelor grupe de evrei către lagărele de exterminare de la Auschwitz-Birkenau. (...) Numărul evreilor din judeţul Trei Scaune trimişi la muncă forţată şi deportaţi a fost de 756 de persoane. Dintre aceştia au supravieţuit şi au revenit doar 148, nimicirea fiind de peste 80%”, a precizat Herman Rosner, citând un documentar realizat de ing. Feder Zoltan, unul dintre supravieţuitori.

Potrivit acestuia, printre victime s-au numărat şi 52 de copii sub 13 ani, în memoria cărora va fi plantat câte un copac tuia în parcul Holocaustului ce va fi inaugurat joi la Sfântu Gheorghe.

Comemorarea va începe cu un marş al tăcerii din faţa fostului ghetou, azi sediul Universităţii Sapientia, până la cimitirul evreiesc unde va avea loc un ceremonial la capela şi zidul memorial pe care sunt scrise numele evreilor din fostul judeţ Trei Scaune ucişi de nazişti şi aliaţii lor, potrivt lui Herman Rosner.

La ceremonii vor participa, printre alţii, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, dr. Aurel Vainer, reprezentanţi ai Ambasadei Israelului, precum şi ai Consiliului local Sfântu Gheorghe, care a contribuit financiar la realizarea acestui parc memorial.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.