ACTUALITATE 24 martie 2011

Pâinea naţională a românilor şi maghiarilor, produsă în Covasna

de Monica Vrânceanu | 123 vizualizări
Covăsnenii au cea mai bună şi cea mai sănătoasă pâine din ţară, conform Expoziţiei Gastropan 2011, desfăşurată recent la Târgu Mureş, această pâine fiind apreciată de români şi maghiari deopotrivă. Brutăria Dioszegi din Sfântu Gheorghe a fost desemnată drept producătoarea celei mai bune şi mai sănătoase pâini din România, produsele din Covasna concurând cu cele ale altor 100 de producători din ţară şi clasându-se în fruntea acestora.

Covăsnenii au cea mai bună şi cea mai sănătoasă pâine din ţară, conform Expoziţiei Gastropan 2011, desfăşurată recent la Târgu Mureş, această pâine fiind apreciată de români şi maghiari deopotrivă. Brutăria Dioszegi din Sfântu Gheorghe a fost desemnată drept producătoarea celei mai bune şi mai sănătoase pâini din România, produsele din Covasna concurând cu cele ale altor 100 de producători din ţară şi clasându-se în fruntea acestora.

Astfel, pâinea produsă la noi în judeţ a primit distincţiile ”Cea mai bună şi mai sănătoasă pâine din România”, ”Pâinea Naţională a României”, ”Pâinea Naţională a Maghiarilor de Pretutindeni” şi ”Premiul Special al Brutarilor din Ungaria”.

Patronul brutăriei covăsnene premiate la începutul acestei săptămâni în cadrul Expoziţiei Gastropan este Dioszegi Laszlo, cel în brutăria căruia a fost inventată în urmă cu doi ani pâinea anticriză cu slăninuţă şi ceapă. Expoziţia de la Târgu Mureş a luat în considerare forma şi gustul pâinii, dar şi structura cojii şi a miezului sau caracterul tradiţional şi modul de prezentare a produsului.

Dioszegi Laszlo a declarat că în cadrul Expoziţiei Gastropan de la Târgu Mureş, pâinea covăsneană s-a detaşat de departe de alte pâini şi spune că secretul acesteia este în primul rând plăcerea cu care brutarii o produc.

“Pot spune că secretul celei mai bune pâini din România este enorm de multă muncă şi sacrificiu, truda pe care o depunem şi mai ales faptul că muncim cu plăcere. În plus, nu folosim amelioratori în pâinea noastră, de asta este foarte sănătoasă şi gustoasă”, a declarat Dioszegi, care s-a întors de la Expoziţie cu  diplome, medalii, precum şi 500 de kilograme de făină.

Acesta a arătat că pâinea de Covasna şi-a confirmat statutul de cea mai bună nu doar prin premiile obţinute acum la Târgu-Mureş ci şi prin faptul că se vinde foarte bine atât în interiorul judeţului cât şi în afara acestuia - Mureş, Braşov, Bacău, Alba, Prahova, Sibiu şi chiar Bucureşti.

“Avem un magazin la Bucureşti, unde vindem pâine de casă cu cartofi, pâinea tradiţională de la noi din judeţ, iar bucureştenii sunt absolut cuceriţi de această pâine, gustoasă şi săţioasă, atât de diferită faţă de ce au ei”, a mai spus Dioszegi Laszlo.

Potrivit acestuia, brutăria sa acoperă 15% din necesarul de pâine din judeţul Covasna, tocmai pentru că multă producţie se duce în alte judeţe.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
titiriga catalin, 17 august 2011
buna sant interesat sa cumpar paine 1500kg zilnic ,vreau sa stiu daca facetii si paine cu susam si paine cu coaja tare ,astept oferta dv , nr tel 00306939132359 ,si vreau sa stiu daca faceti si citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.