„Ospăţ transilvănean” la Sfântu Gheorghe [FOTO]
Cârnați, sarmale uriaşe și alte bunătățuri au fost gătite la concursurile gastronomice ale sfârșitului de săptămână
Sfântu Gheorghe a fost gazda Ospățului Transilvănean în acest sfârșit de săptămână, când aici s-au desfășurat Parada Cârnaților și Festivalul Sarmalelor, două manifestări culinare menite să atragă atenția asupra importanței păstrării tradiției în gastronomie. Organizată pentru prima oară într-un cort imens amplasat în centrul orașului Sfântu Gheorghe, Parada Cârnaților din acest an a avut un succes imens, atrăgând mii de vizitatori. La Paradă au participat în jur de 200 de bucătari profesioniști și amatori, cu toții dornici să prepare cei mai gustoși și mai deosebiți cârnați, dar mai presus de toate, dornici de distracție și voie bună. În plus, pe lângă cârnați, vizitatorii Paradei s-au putut delecta cu diverse alte produse specifice perioadei de iarnă și zonei: slăninuță, pâine cu untură, boia și ceapă, șunculiță, caltaboș, sângerete, murături în oțet ori la saramură, pogăci cu jumări. Toate acestea „udate” din belșug cu țuiculiță, vinuri, vișinate sau afinate din producții proprii.
Rețete diverse pentru cei mai buni cârnați
Parada Cârnaților a debutat sâmbătă dimineaţa, iar evenimentul a avut norocul de a prinde o vreme deosebit de caldă, care i-a scos din case pe vizitatorii veniți să admire și să susțină priceperea bucătarilor. La Paradă s-au înscris în jur de 40 de echipe din județ, din județele învecinate precum și din Ungaria. Fiecare echipă a fost formată din câte patru membri, iar contra unei taxe de 300 de lei acestea au primit din partea organizatorilor câte 10 kilograme de carne, lighean, șorțuri și membrană pentru cârnați. Echipelor le-a revenit sarcina de a prepara cârnații după rețete proprii, urmând ca la final să fie aleşi cârnații cei mai frumoși, mai mari, mai gustoși sau mai originali. Însă competiția nu a însemnat doar prepararea „celui-mai-cel” cârnat, ci inclusiv modul în care echipele participante au știut să se prezinte – de la costumație și până la originalitatea așezării mesei și decorațiile acestora și până la ospitalitate și atitudinea în fața vizitatorilor, totul a fost notat și punctat.
Prepararea cârnaților a început la ora 11, iar echipele s-au prins repede în jocul muncii combinate cu distracție. În vreme ce aplicau rețetele, bucătarii aveau grijă și să fie cât mai drăguți cu vizitatorii, pe care îi îmbiau cu gustările tradiționale, frumos aranjate pe mesele de prezentare. Printre echipe, bucătari de tot felul: de la reprezentanți de instituții publice ori bancare, până la reprezentanții unor restaurante locale, organizații civile, ori fermieri, cu toții s-au prins în competiția preparării celui mai gustos cârnat.
„Echipa noastră e formată numai din bărbați, venim de ani de zile la Paradă și ne place… Rețeta noastră este una deosebită, moștenită din familie și secretă. Dar vă putem spune atât: că e bună din cale-afară și o folosim inclusiv acasă, an de an”, ne-a spus Levente, un tânăr fermier din zonă, care alături de alți fermieri a venit la Paradă în primul rând de dragul distracției.
Echipa Hoinarilor din Delta Dunării a fost formată, de asemenea, numai din bărbați – ei s-au ocupat de prepararea cârnaților, în vreme ce femeilor le-a revenit responsabilitatea de a se ocupa de amenajarea mesei și socializarea cu oaspeții. Echipa a fost formată din bărbați din Sfântu Gheorghe, cu diverse meserii și o pasiune comună: Delta Dunării. Și chiar dacă cârnații lor nu au avut nimic în comun cu Delta, oamenii au spus că și-au numit astfel echipa pentru a fi recunoscuți de prietenii lor, care le știu pasiunea pentru Deltă.
Cel mai gustos cârnat a venit de la Direcția pentru Asistență Comunitară
Cei de la Direcția pentru Asistență Comunitară au participat, pentru prima oară, ce-i drept, la Paradă. Dar a fost cu noroc, pentru că au câștigat Cupa Paradei, pentru Cel mai gustos cârnat.
„Nu avem o rețetă secretă, ci una mai originală: ne-am gândit să preparăm cârnați mai ușori, adică nu atât de condimentați – tocmai pentru a putea fi consumați inclusiv de copii. Credem că rețeta va fi apreciată de către cei care preferă gustul mai discret, dar iubesc cârnații ardelenești. Și să nu uităm că vorbim de cârnați naturali 100%”, ne-a spus șeful Direcției, Tankó Vilmos, punctând că până la urmă cârnații sunt cârnați și că deosebirile dintre ei nu pot fi nemaivăzute ci doar unele fine, de gust.
Iar organizatorii au apreciat rețeta echilibrată, premiind-o. Alte echipe, alte rețete: cârnați cu mult usturoi și ardei roșu, cârnați cu ceapă sălbatică sau cârnați cu praf obținut din uscarea ciupercii Piciorul Căprioarei. Prin urmare, au mai fost și alte premii – pentru Cel mai secuiesc cârnat – iar câștigătorii vor reprezenta Sfântu Gheorghe la o manifestare omonimă din Békescsaba (Ungaria), plus că rețeta va fi folosită de Bertis, care o vor pune în producție, urmând ca acești cârnați să se găsească în consum. Premiul al III-lea, pentru Cârnatul original, a fost adjudecat de echipa Incubatorului de Afaceri, care astfel s-a ales cu o excursie la Gyula, în Ungaria, din partea unei agenții de turism.
Sarmale ardelenești de tot felul
La Festivalul Sarmalelor, care a avut loc duminică, s-au înscris 15 echipe, iar pe lângă umplutura de carne, varza a fost vedeta: murată ori proaspătă și cu foi subțiri, aceasta a fost materia primă principală, deoarece sarmalele s-au făcut toate în stil ardelenesc. Participanții s-au arătat încântați de atmosferă și au spus că dincolo de a se lăuda cu preparatele lor, evenimentul i-a atras în primul rând cu distracția pe care a promis-o.
„Cred că Parada din acest an a fost una foarte reușită, mai ales că am avut o nouă locație și o perioadă foarte bună pentru aceste preparate gastronomice care aduc gustul toamnei și al iernii. La Festivalul Sarmalelor am avut mai puține echipe, adică 15 echipe, și credem că inclusiv acest eveniment se poate înscrie în șirul celor care promovează tradițiile. În plus, prin Parada Cârnaților și Festivalul Sarmalelor dorim să transmitem un mesaj de bunătate și ospitalitate către întreaga țară”, ne-a declarat preşedintele Ordinului cavaleresc al preparatelor în aer liber, Vajda Lajos.
Evenimentele culinare au avut loc în organizarea ASIMCOV, Ordinului cavaleresc al preparatelor în aer liber, Asociaţiei unităţilor hoteliere şi restaurantelor (SVESZ), cu susținerea CCI Covasna, Primăriei Sfântu Gheorghe şi a Consiliului Judeţean Covasna. Pe lângă acestea, municipalitatea a organizat și un nou Târg de Toamnă, unde s-au putut găsi tot felul de produse: de la miere și siropuri naturale până la turtă dulce, produse din carne și… îmbrăcăminte de iarnă, realizată de meșteșugari. Manifestările au fost pe gustul publicului, care atât sâmbătă cât și duminică a venit cu mic și mare în zona centrală, bucurându-se nu doar de produsele la vânzare cât și de soare și vremea foarte bună.