ACTUALITATE 7 martie 2016

„ Oratoria mă face fericit”

de Iulia Drăghici - Taraș | 1391 vizualizări

Interviu cu Tudor Suciu, cel mai bun vorbitor la Covalact Saint George City of Debate X

Tudor Suciu, elev al Liceului Teoretic „Grigore Moisil” din Timişoara, a câştigat duminică titlul de „Cel mai bun vorbitor” la Covalact Saint George City of Debate X. Acesta s-a aflat, în perioada 4-6 martie, pentru prima dată la Saint George City of Debate şi a reuşit să cucerească unul dintre cele mai importante titluri.

Tânărul, în vârstă de 17 ani, a început să participe la competiţii de dezbateri acum doi ani. În exclusivitate, ne-a vorbit despre debate, despre importanţa acestuia în viaţa tinerilor, dar şi ce înseamnă acest titlu pentru el.

– Cum te-ai decis să participi la Covalact Saint George City of Debate X?

– Fac dezbateri de doi ani, iar pentru mine a devenit un obicei, ca să îi spun aşa, să particip la cât mai multe competiţii de debate. Am impresia că oratoria este ceva ce, intrinsec, mă face fericit. Mai mult, îmi permite un context în care să mă exprim. Consider că aceste lucruri stau la fundamentul dezvoltării mele ca individ.

– Care crezi că sunt calităţile care ţi-au adus acest premiu?

– Sincer, cred că cel mai important lucru care face diferenţa dintre această competiţie şi celelalte a fost determinarea pe care mi-am autoindus-o. Cred că faptul că am putut, de data aceasta, să trag, cum s-ar spune, de mine şi faptul că am putut să îmi întrec aşteptările m-au adus unde sunt acum.

– Ce calităţi trebuie să aibă un bun vorbitor?

– Cred că definitoriu pentru oratorie, în general, şi pentru exerciţiul dezbaterii este să cunoşti ceea ce doresc oamenii şi modul în care gândesc aceştia.

– Despre debate, în general, ce părere ai?

– Cred că debate-ul, mai ales ceea ce se întâmplă în prezent la noi în ţară, este un lucru extraordinar. Cred că este unul dintre cele mai bune modalităţi prin care generaţiile viitoare se cultivă. De asemenea, cred că peste 10 sau 15 ani vom vedea rezultatele acestui fenomen, spre exemplu pe scena politică, unde chiar avem nevoie de o generaţie nouă, cu principii noi, pe care să şi le cultive încă de pe acum.

– Ce abilităţi ţi-ai dezvoltat de când ai început să practici debate?

– Cel mai important a fost că am devenit mult mai persuasiv şi ca rezultat al acestui fapt mi-a fost mult mai uşor să obţin ceea ce vreau de la diferite persoane şi, mai mult decât atât, am ajuns să îmi înving foarte multe dintre frici. Spre exemplu, frica de a vorbi în public sau frica de a-mi impune un punct de vedere atunci când am impresia că stau împotriva unor persoane mult mai impunătoare. Cred că am ajuns în punctul în care, ca debater, pot să evaluez obiectiv alte persoane şi să îmi văd punctul de vedere la acelaşi nivel cu al lor.

– Un sfat pentru debateri.

– Nu vă lăsaţi niciodată intimidaţi. Treceţi dincolo de aparenţe şi aveţi încredere în ceea ce spuneţi, chiar şi în momentele în care meciurile par pierdute. Niciun meci de dezbatere nu este pierdut, până ce ultimul vorbitor şi-a spus cuvântul.

– Ce înseamnă pentru tine acest titlu?

– Înseamnă să nu te dai bătut.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
ion, 8 martie 2016
sau cum a zis un profesor de :Avem o țară plină de imbecili
ion, 8 martie 2016
"Treceţi dincolo de aparenţe şi aveţi încredere în ceea ce spuneţi" cu fraze de acest tip s-a umplut tara de prosti . prostul are cea mai mare incredere in el.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.