ACTUALITATE 19 noiembrie 2010

Oraşul Sfântu-Gheorghe se pregăteşte pentru aniversarea de 680 de ani

de Monica Vrânceanu | 99 vizualizări
Primăria Sfântu-Gheorghe pregăteşte o serie de manifestări pentru anul 2011, când oraşul va aniversa 550 de ani de atestare documentară ca şi aşezare urbană. Manifestările dedicate celor 550 de ani de când Sfântu Gheorghe a devenit oraş vor cuprinde o serie de evenimente culturale şi artistice, inclusiv târguri tradiţionale după modelele de altădată şi o colectă de fonduri în scopul finanţării unei construcţii memorabile

Primăria Sfântu-Gheorghe pregăteşte o serie de manifestări pentru anul 2011, când oraşul va aniversa 550 de ani de atestare documentară ca şi aşezare urbană. Manifestările dedicate celor 550 de ani de când Sfântu Gheorghe a devenit oraş vor cuprinde o serie de evenimente culturale şi artistice, inclusiv târguri tradiţionale după modelele de altădată şi o colectă de fonduri în scopul finanţării unei construcţii memorabile cu acest prilej.

Primarul Antal Arpad a explicat că sărbătorirea celor 550 de ani este prilejuită de faptul că deşi nu există un document care să ateste că Sfântu Gheorghe era atunci oraş, în 1461 apare totuşi o menţiune despre existenţa unei aşezări urbane aici.

“După ce vom sărbători în 2011 cei 550 de ani ca şi oraş, în 2012 vom sărbători 680 de ani de atestare documentară ca şi aşezare”, a atras atenţia Antal Arpad.

Prima atestare documentară a aşezării unde se află astăzi Sfântu-Gheorghe datează din anul 1332. Există însă descoperiri arheologice care fac dovada existenţei umane încă din neolitic, apoi din Epoca bronzului, susţinându-se că în zonă au fost descoperite două morminte, unul de inhumaţie şi altul de incineraţie, aparţinâd epocii dacice. În 1946, săpăturile făcute pe malul stâng al pârâului Debren au scos la lumină resturi de construcţii din zid de piatră şi mortar, fragmente de cărămidă şi ţiglă, obiecte de ceramică şi morminte de incineraţie din epoca romană. Pe malul pârâlui Kokonyes s-a descoperit ceramică şi un pandantiv de bronz din secolul al IV-lea, iar la marginea sudică a turnului pe care se găseşte Biserica fortificată reformată au fost descoperite gropi circulare conţinând ceramică din secolul al X-lea.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Mihai Viteazu, 20 noiembrie 2010
La multi ani Sfintu Gheorghe
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.