ACTUALITATE 13 martie 2020

Orașul Covasna merge înainte: 11 străzi intră în reabilitare

de Iulia Drăghici - Taraș | 1627 vizualizări

Primăria a semnat joi un contract în valoare de 4 milioane de euro 

În ciuda contextului în care se găsește, din cauza coronavirusului, orașul Covasna merge înainte. Acesta este mesajul pe care autoritățile locale l-au transmis joi, prin ședința în care s-a semnat contractul de execuție a lucrărilor pentru proiectul „Reabilitarea infrastructurii rutiere în stațiunea balneoclimaterică Covasna”, finanțat prin Programul Operațional Regional. Dacă epidemia de coronavirus se stopează, lucrările, care vizează 11 străzi din localitate, ar putea începe la sfârșitul lui aprilie. 

După mai bine de patru ani, cu piedici birocratice și legislative, autoritățile locale din orașul Covasna au pus capăt chinului care privea „proiectul celor 11 străzi”, după cum îl numesc oamenii. Asta pentru că joi, 12 martie, s-a semnat contractul de execuție a lucrărilor pentru „Reabilitarea infrastructurii rutiere în stațiunea balneoclimaterică Covasna”. Valoarea lucrărilor se ridică la 4 milioane de euro. 

De execuția lucrărilor se va ocupa o firmă din Băile Olănești, companie cu peste 200 de angajați, care a mai lucrat în trecut în județul Covasna. O parte dintre lucrări au fost subcontractate către o firmă din Bodoc. 

Drumul până la semnarea acestui contract de execuție a fost unul extrem de lung, a spus primarul, care nu doar că a avut parte din plin de neajunsurile birocrației din România, dar a prins și schimbarea de legislație cu OUG 114, de majorare a salariilor în construcții, dar și vreo două sau trei licitații la care nu s-a prezentat nici un ofertant.  

Este un proiect deosebit de important, mai ales din perspectiva pe care o dăm către cetățeni. Ne străduim, lucrăm și vedem că se poate. Chiar dacă e foarte greu. E un exemplu de cum se poate face ceva, în condiții de contra-vânt din toate punctele de vedere. (...) La nivel concret, poate sunt puține 11 străzi, dar e un pas înainte, cu siguranță”, ne-a declarat joi primarul Gyerő József.  

Consilierul local Gheorghe Tabalai spune că momentul semnării contractului este unul istoric pentru oraș din punct de vedere al dezvoltării infrastructurii.  

Sunt reabilitate 11 străzi, care în ultimii 30 de ani s-au degradat infrastructural foarte mult, având în vedere intervențiile de reparare a rețelelor utilitare de apă și canalizare foarte vechi și mai ales faptul că nu au fost asfaltate niciodată! Datorită parcurgerii etapelor administrative, dar și a unei contestații, licitația lucrării a durat mai mult decât am sperat, atunci când ne-am apucat de acest proiect în 2016.

Reabilitarea străzilor constă în refacerea totală a sistemelor de apă și canalizare, colectare a apei pluviale, amenajare trotuare și asfaltarea acestora”, a explicat consilierul. 

Autoritățile locale spun că termenul de realizare a lucrărilor este de 18 luni, iar lucrările sunt programate să înceapă spre finalul lunii aprilie, în funcție de cum va evolua epidemia de coronavirus.

Cetățenii orașului își pierduseră speranța ca acest proiect va mai fi implementat și chiar au manifestat scepticism la toate explicațiile noastre, privind furcile caudine ale birocrației românești! Totuși, această zi a sosit, iar proiectul sperăm să fie finalizat în cel mult 18 luni, atât în folosul locuitorilor orașului Covasna, cât și a turiștilor veniți în stațiune! În măsura posibilităților ne dorim continuarea reabilitării infrastructurii și a celorlalte străzi din oraș, în beneficiul tuturor locuitorilor! Le cerem covăsnenilor, cât și turiștilor să manifeste înțelegere, susținere, dar mai ales răbdare, până la finalizarea lucrărilor și să respecte rutele alternative indicate. Lucrările vor începe în luna aprilie și sperăm să schimbe, nu doar imaginea orașului, dar și viața locuitorilor!

Felicit executivul care a depus toate diligențele necesare și în special pe domnul primar Gyerő József , care a reușit să învingă sistemul și să nu se dea bătut, atunci când toate cerințele păreau imposibil de îndeplinit!”, a mai spus Gheorghe Tabalai. 

Infrastructura și coronavirusul 

Primarul a ținut să puncteze că momentul ales pentru semnarea contractului, la o zi după ce s-a confirmat primul caz de coronavirus în oraș a fost întâmplător.   

Noi am finalizat procedura de achiziție publică săptămâna trecută. Dincolo de faptul, că e problema cu coronavirusul, noi ne-am făcut treaba. Achiziția e o procedură foarte lungă, prin SEAP. Se poate verifica. Apoi a urmat partea de semnare de contract. Eu puteam să semnez contractul fără să știe nimeni și fără să îi dau vreo importanță. Dar oamenii așteaptă informația. Eu sunt conștient că informațiile noi despre situația cu coronavirusul sunt foarte importante, dar sub acest aspect viața merge mai departe. Cel cu care am semnat contractul avea nevoie de acest pas, pentru a se putea organiza pe mai departe”, a explicat primarul Gyerő József, punctând că „una nu are treabă cu cealaltă.” 

Din proiectul de 4 milioane de euro, 98% sunt fonduri nerambursabile și restul de 2% revine la plată orașului Covasna – contribuție proprie. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.