Oraşul Covasna e vizitat de 40.000 de turişti anual
Cu lucrările pentru noua infrastructură a oraşului finalizate până la 92%, oraşul Covasna se pregăteşte să-şi primească turiştii în cele mai bune condiţii. Primarul Thiesz János ne-a spus că toate proiectele desfăşurate de autorităţile locale au în vedere, în primul rând, dezvoltarea turismului în staţiunea balneoclimaterică de interes naţional.
Potrivit Biroului de Informare Turistică din oraş, Covasna are circa 40.000 de vizitatori în fiecare an.
Activităţile cultural-artistice şi sportive ale staţiunii Covasna
„Se ştie foarte bine că turismul covăsnean se bazează în primul rând pe biletele de tratament. Ne-am gândit ca aceste persoane care vin la noi pentru procedurile prescrise de medici să beneficieze şi de aer curat, de plimbări, dar şi de alte opţiuni de petrecere a timpului liber. Tocmai din acest motiv, am hotărât să recuperăm sala de cinematograf pe care o transformăm într-o sală multifuncţională de 300 de locuri, sală care va fi folosită şi ca teatru sau pentru alte activităţi. Avem şi scenă în aer liber în curtea Casei orăşeneşti de Cultură. Trebuie să menţionăm că avem şi fanfară de tineret şi galerie de artă. Acum, altfel ne prezentăm în faţa oamenilor care vin la Covasna”, ne-a declarat primarul Thiesz János.
Pârtia de schi este un alt obiectiv turistic cu care se pot mândri covăsnenii. „Temperaturile de afară şi lipsa zăpezii ne împiedică să o deschidem şi anul acesta, însă avem toate aprobările. Totul este gata. Aşteptăm doar vremea potrivită”, a completat edilul.
Zona de camping Valea Zânelor a fost amenajată cu mobilier de grădină, foişoare, spaţii de campare şi altele. Covasna are şi un trenuleţ de agrement, care porneşte din centru şi transportă turiştii către Valea Zânelor.
Primarul ne-a spus că cele mai importante activităţi culturale desfăşurate în oraşul Covasna sunt Zilele „Kőrösi Csoma Sándor”, Festivalul folcloric „Izvoarele covăsnene” din luna mai, „Nedeia Mocănească” din iulie, Zilele oraşului Covasna din septembrie, dar şi târgurile meşteşugăreşti care se organizează în fiecare lună.
În anul 2016 se va organiza şi prima ediţie a „Zilei Cetăţii Valea Zânelor”.
„Punem foarte mare accent ca la aceste activităţi să promovăm totodată şi gastronomia locală. Este un punct care place enorm”, ne-a spus primarul.
Investitorii sunt aşteptaţi cu braţele deschise
Potrivit primarului, un centru wellness ar fi un pas foarte important în dezvoltarea turismului din Covasna.
„Îi aşteptăm un braţele deschise pe toţii investitorii care vor să vină să creeze locuri de muncă, fără să genereze probleme din punct de vedere al mediului. Am muncit foarte mult la infrastructură tocmai în ideea de a atrage cât mai mulţi investitori. Aşteptăm chiar propuneri din partea lor pentru construirea centrului wellness”, ne-a declarat Thiesz János.
Întrebat despre ce le spune oamenilor din alte zone ale ţării, dar şi din străinătate, când vor să afle despre oraşul Covasna, primarul ne-a spus: „Este un oraş plin de şarm. De obicei le spun oamenilor să vină singuri să se convingă, să vadă cu ochii lor şi să descopere frumuseţea oraşului. Mai în glumă, mai în serios, le mai spun un lucru: ştiţi ce s-a descoperit despre mofete? Că este „viagra naturală”. Şi atunci atât bărbaţii, cât şi femeile se hotărăsc se vină. Acest lucru este dovedit ştiinţific”.