ACTUALITATE 26 iulie 2022

Opt incendii de vegetație în județul Covasna, în weekend

de Iulia Drăghici - Taraș | 997 vizualizări

Din cele 12 incendii la care au intervenit pompierii militari la final de săptămână, opt s-au produs la vegetația uscată și resturi vegetale. Astfel de intervenții au fost în localitățile Sfântu Gheorghe, Ghelința, Cernat, Ozun, Araci și Ariușd, informează ISU Covasna.

La Sfântu Gheorghe, un incendiu de vegetație a avut loc vineri, pe strada Pădurii. La fața locului s-a prezentat o autospecială cu apă și spumă, dar a fost nevoie și de sprijinul unui echipaj de la Electrica, deoarece în zonă se afla o linie de înaltă tensiune. Cauza probabilă a incendiului, care a ars 0,5 ha de vegetație, o reprezintă un arc sau o scânteie electrică provenită de la linia de curent din zonă, potrivit ISU Covasna. 

Autoritățile centrale, dar și cele locale, au făcut apel la cetățeni să fie cu mare băgare de seamă la incendiile de vegetație, mai ales pe fondul caniculei și secetei. 

Având în vedere numărul foarte mare al incendiilor de vegetație forestieră, facem apel către populaţie să respecte cu stricteţe regulile şi măsurile specifice de prevenire a incendiilor.

Pădurea fiind cel mai important factor stabilizator al mediului înconjurător, tot ce lezează pădurea, lezează mediul, deci – viaţa umană. Pentru supraviețuirea ei, întreaga populație trebuie să ocrotească pădurea”, a transmis, prin intermediul unui mesaj postat pe pagina de Facebook, Direcția Silvică a județului Covasna. 

Tot în acest context, pompierii au făcut și o serie de recomandări pentru evitarea producerii unor incendii majore care pot afecta locuințele și gospodăriile cetățenilor sau fondul forestier și pentru a nu deveni victime ale incendiilor. 

Este necesară respectarea unor reguli simple, însă foarte importante:

  • Utilizarea focului deschis în perioadele caniculare și pe timp de vânt este interzisă;
  • Utilizarea focului deschis numai în condiţii și la distanţe de siguranţă care să nu permită propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii sau la alte vecinătăţi;
  • Supravegheaţi în permanenţă copiii pentru a preveni jocul acestora cu focul;
  • Nu aruncaţi resturi de ţigări la întâmplare. Acestea pot aprinde vegataţia uscată sau alte materiale combustibile;
  • Dacă întâlniţi focuri lăsate de alţii, stingeţi-le, dar fără a vă pune viața în pericol;
  • Anunţaţi imediat orice incendiu pe care îl observaţi la 112!”, transmite ISU. 

Pentru nerespectarea regulilor și măsurilor de apărare împotriva incendiilor specifice utilizării focului deschis, cetățenii riscă primirea unor sancțiuni contravenționale, mai punctează Direcția Silvică. 

Sursa foto: arhivă/ilustrativ 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.