ACTUALITATE 18 iunie 2017

Operațiunea de intervenție în cazul atacurilor de urs, nereglementată

de Iulia Drăghici - Taraș | 2493 vizualizări

Problema atacurilor carnivorelor mari a fost abordată în repetate rânduri săptămâna trecută la nivel județean de autorități, din cauza faptului că numărul acestora a crescut simțitor în ultima vreme, a declarat prefectul de Covasna, Sebastian Cucu, vineri, într-o conferință de presă. Acesta a mai subliniat că se caută soluții pentru elaborarea unui act normativ care să reglementeze, fie local, fie național, operațiunea de intervenție în cazul atacurilor provocate de carnivorele mari.

„Săptămâna aceasta, chiar luni (n.red. 12 iunie) am și avut o întâlnire de lucru cu toți cei implicați în gestionarea unor astfel de situații, de la DSVSA, Jandarmerie, APM, ISU și așa mai departe pentru a vedea cum putem interveni și să fim pregătiți pentru asemenea situații. La mijlocul săptămânii, mai exact miercuri, a fost organizată și o întâlnire la nivelul Ministerului exact pe această temă, a pericolelor pe care le reprezintă atacurile carnivorelor mari. Au participat reprezentanți ai instituției noastre, dar și primari și gestionari ai fondurilor de vânătoare din județ, unde s-a prezentat până la urmă o schiță de proiect de ordine, care ar urma să reglementeze această problemă, însă, din păcate, după cum știți, evenimentele politice din ultimele zile au stagnat deocamdată acest demers, dar sperăm că până la urmă va fi adus la îndeplinire, pentru că ar rezolva multe dintre probleme”, a declarat prefectul Sebastian Cucu.

Printre problemele amintite, prefectul a enumerat cotele de vânătoare care la urs nu s-au mai acordat în ultimii ani sau operațiunea de intervenție în cazul animalelor care ajung în intravilane.

„Până va ieși acest act normativ, trebuie să facem față așa cum ne putem organiza noi, la nivel județean. Intenționăm ca în perioada imediat următoare să discutăm și în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență chiar un proiect de procedură exactă pe acest subiect”, a mai spus prefectul.

Vineri, 16 iunie, prefectul s-a întâlnit de asemenea cu primarii din județ și gestionarii fondurilor de vânătoare cu scopul de a înlesni comunicarea între cele două entități, în special în ceea ce privește atacurile provocate de animale.

În ultima lună animalele sălbatice au produs în județul Covasna pagube în valoare totală de aproape 143.000 de lei, după cazurile sesizate autorităților, anunță Agenția pentru Protecția Mediului Covasna. Urșii, porcii mistreți, dar și șacalii sunt principalele specii care au atacat animale domestice și au distrus culturi agricole.

Cele mai afectate localități în ceea ce privește atacurile de urs sunt Bățanii Mari, Bodoc și Cernat.

Potrivit statisticilor, anul trecut urșii au atacat 29 de bovine, 11 stupi de albine, 94 de ovine, șapte caprine, patru porcine și o cabalină, adică un total de 69 de cazuri sesizate, cu o valoare de 142.800 de lei. Opt cazuri au fost sesizate anul trecut și în ceea ce privește pagubele produse de lup (73 de ovine și o caprină).

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.