ACTUALITATE 20 august 2015

Ochelarii joacă și un important rol estetic

de Mirela Cara Dragu | 1565 vizualizări

Sfaturi şi indicaţii de la optometrista Cristina Mureşan despre cum ar trebui să ne alegem ochelarii de vedere

În funcție de mediul în care se dezvoltă, de personalitate și de educația pe care o primesc, persoanele nevoite să poarte ochelari se pot simți încântate sau jenate de aspectul pe care li-l dau aceștia.

Ochelarii, între jenă și încântare

„Când eram copil, purtam ochelari la școală și toți colegii mă porecliseră Ochelarista. Eram singura din clasă care avea nevoie de ochelari. Aveam momente când aș fi vrut să-i sparg sau să îi arunc și să spun acasă că i-am pierdut, dar eram conștientă că mama îmi va lua imediat alții, așa că mă calmam. Între timp, am învățat să trăiesc cu ochelarii și chiar simt că fac parte din mine. Acum simt că trebuie să fiu ochelaristă ca să fiu eu”, ne-a declarat o doamnă purtătoare de ochelari, care a precizat că este foarte atentă la felul în care își alege ochelarii atunci când trebuie să și-i schimbe.

„Când am început să port ochelari am fost foarte bucuros pentru că puteam să acopăr cu ei imperfecțiunea formei nasului, care mă obseda. Dacă într-o zi n-aș mai avea nevoie de ochelari cred că i-aș purta doar ca să mă facă să mă simt mai bine. Și, sincer, de când port ochelari, mă ia lumea mai în serios”, ne-a mărturisit un tânăr purtător de ochelari.

Factorul estetic în atenția specialiștilor

Printre multiplele avantaje ale tehnologiei dezvoltate a zilelor noastre se numără și faptul că specialiștii în problemele de sănătate a ochilor au depășit etapa în care recomandau ochelari numai cu scopul de a ajuta persoanele cu probleme de vedere, indiferent de felul în care acestea arătau, trecând munca lor și în sfera esteticului.

În Sfântu Gheorghe, optometrista Cristina Mureşan este printre acei specialiști pentru care felul în care arată figura unui om cu ochelari contează foarte mult. „Această femeie mi-a schimbat viața. Eu purtam înainte niște ochelari groși de mă făceam de râs cu ei pentru că am dioptrii foarte mari, s-a confesat un client al optometristei.

Dornică să le vină în ajutor tuturor persoanelor care au nevoie de ochelari, Cristina nu realizează ochelarii doar bazându-se pe tipul de lentilă indicat într-o afecțiune sau alta. Ea ține foarte mult cont de felul în care acel om se simte și din punct de vedere psihic cu ochelarii pe nas. „Am observat că oamenii vin cu multe pretenții. Practic, orice om deja are personalitatea lui și vrea să o accentueze prin felul cum se îmbracă, prin ce ochelari poartă, prin ce muzică ascultă, prin ce culori îl definesc și așa mai departe. Iar mie îmi place să fiu atentă la aceste detalii, spune Cristina Mureşan.

Și ochelarii expiră!

Specialista ne învață că orice pereche de ochelari are un termen de valabilitate de care trebuie să ținem cont din două motive. O dată, pentru că se demodează, și a doua oară, pentru că ajung să se degradeze în timp. „Ochelarii se demodează după șapte ani, dar ei se schimbă cam la doi-trei ani din mai multe motive. Pentru că rama se uzează sau dacă rama e de calitate se poate păstra, dar lentila clar s-a uzat. O lentilă cu un antireflex bun are o garanție de trei-patru ani, care garantează că lentila este transparentă, dar în momentul în care trece o durată de viață, lentila pierde din caracteristici, se zgârie etc.”, spune optometrista.

Neschimbând ochelarii la timp, ne expunem unor riscuri care diferă de la caz la caz. În momentul în care nu s-a făcut un control optometric sau oftalmologic și nu s-au schimbat lentilele după noua prescripție, ochii pot să obosească foarte mult. În anumite cazuri, în funcție de problemele oculare, se pot agrava dioptriile. „Sunt dioptrii care nu se modifică în timp, dar sunt dioptrii patologice care se pot modifica în timp. Medicul știe care este problema și își dă seama dacă se modifică sau nu”, atrage atenția Cristina Mureşan, care le recomandă tuturor purtătorilor de ochelari să fie foarte atenți la detalii și să țină cont de toate recomandările pentru a stopa agravarea stării de sănătate a ochilor.

Criterii estetice în alegerea ochelarilor

După ce s-a asigurat că oamenii au înțeles care este modalitatea corectă de a purta o pereche de ochelari, Cristina Mureşan trece la recomandările pe care le face în sfera esteticului, convinsă fiind că felul în care porți ochelarii poate influența și felul în care te percep ceilalți. În recomandările pe care le face, ea ține cont de multe elemente ale fizionomiei, precum forma nasului, forma pomeților, forma sprâncenelor, culoarea părului și tipul de ten. „Un nas ascuțit poți să-l ascunzi cu o ramă potrivită sau poți să-l scoți în evidență cu o ramă nepotrivită. Dacă ochii sunt foarte apropiați, dacă sprâncenele sunt foarte jos sau pomeții sunt foarte ridicați sunt foarte multe trăsături de care trebuie să ții cont când alegi o ramă”, spune Cristina Mureşan care, după 20 de ani de profesie, nu are nevoie de mai mult de cinci minute să își dea seama ce pereche de ochelari se potrivește cel mai bine cu chipul și personalitatea unui om. „Mie-mi plac oamenii. Eu am lucrat cu oamenii de foarte mult timp. Inclusiv la școală am făcut psihologie, în timpul Facultății de Optometrie, dar în momentul în care intră cineva pe ușă, în două, trei cuvinte, eu zic că poți știi aproximativ cam ce-și dorește, ce caută, ce vrea. Este foarte important ca și omul să fie foarte deschis”, mărturisește ea.

Tehnologia avansată face minuni

Un aliat foarte important pentru un optometrist estetician este și tehnologia care astăzi este atât de avansată, încât se poate ca după ce alegi rama să faci o personalizare a lentilei în funcție de ramă și prescripție. „Se fac anumite măsurători ale distanței dintre centrul optic și marginea de jos a ramei, înclinația ramei față de planul ochilor și distanța dintre ochi și lentilă. În funcție de toți acești parametri, dar și de alții, se trimit în fabrică și se optimizează dioptria pe toată suprafața lentilei ca să elimine aberațiile de imagine și să iasă cât mai bine”, ne spune optometrista care le dă o speranță chiar și celor care purtau așa-zișii „ochelari fund de sifon”.

Lentilele de contact ca alternativă

Alternativa pentru ochelari o reprezintă în vremurile noastre lentilele de contact, care ajută la menținerea fizionomiei în forma naturală, dar la purtarea cărora este nevoie să se cunoască anumite aspecte. „Nu există reguli nici în privința lentilelor de contact pentru că poți fi un purtător de succes de lentilă de contact, dar să nu vrei asta sau să-ți dorești foarte mult să porți lentile de contact și, pentru că ai o componentă lacrimală mai sensibilă, să nu poți să le porți”, precizează specialista. Aceasta adaugă că, în principiu, în momentul în care se poartă lentila de contat în termenii stabiliți, nu există niciun motiv pentru care să apară vreun inconvenient pe termen lung. Dacă însă o lentilă de contact se poartă peste termenul de recomandare, atunci pot apărea consecințe grave la nivelul corneei. „În ziua de astăzi, există lentile cu port flexibil în sensul în care poți să le ții o lună pe ochi după care să le arunci. Oxigenarea corneei este foarte importantă. Dacă lentila este ținută pe ochi mai mult decât este recomandat, ea se încarcă cu proteine, cu enzime, iar oxigenarea corneei nu mai e atât de bună și apare astfel riscul unor infecții foarte dese”, adaugă Cristina, care subliniază totodată că pacienții care speră ca prin purtarea de ochelari să se vindece de problemele pe care le au trebuie să conștientizeze faptul că afecțiunile instalate la nivel ocular nu se vindecă. „Ochelarii, și vreau să precizez foarte clar, ochelarii nu vindecă! Ochelarii doar corectează imaginea și te ajută să vezi, dar nu vindecă problemele ochilor”.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.