ACTUALITATE 6 martie 2023

„Observatorul de Covasna”, între ultimii mohicani din lumea ziarelor tipărite

de Mirela Cara Dragu | 627 vizualizări

Cotidianul este unul dintre cele 17 rămase pe hârtie din întreaga țară

Dezvoltarea tehnologiei și accesul facil la informație ne oferă tuturor posibilitatea de a fi la curent cu tot ce se întâmplă în lume și de a ne considera mai informați decât au putut fi vreodată predecesorii noștri. Orice vrem să descoperim se află la doar un click distanță de noi, iar în 98% din situații, accesarea unei informații este gratis. În acest context, ne simțim perfect îndreptățiți să etichetăm drept inutile ziarele tipărite, care considerăm că nu-i mai vizează decât pe cei ce s-au născut prea târziu pentru a se mai familiariza cu tehnologia. În plus, la ce bun să dai banii pe un ziar tipărit, când telefonul îți oferă în orice moment știrea de care ai nevoie?

Paradoxul face însă să ne fi trezit toți aruncați într-un ocean de informații mult prea vast și mult prea greu de controlat pentru a mai putea diferenția știrile autentice, corecte și echilibrate, de cele false. Să poți selecta știrile oficiale, reale, de așa numitele fake news a devenit marea provocare a omului informat de azi. Într-o lume care abundă de știri preluate în calup și livrate la kilogram ca hainele în serie, fără a fi verificate măcar dintr-o a doua sursă, este cel mai simplu să devii victima manipulărilor grosolane ale celor ce se pricep să mimeze profesionalismul jurnalistic și să întindă momeli care de care mai periculoase. 

Trist, dar adevărat. Mai trist de atât este însă faptul că, în perioada de criză acută pe care o traversăm și care se resimte pe toate nivelurile existenței noastre, viitorul nu pare cu nimic mai promițător. În prezent, în România, doar 17 ziare mai apar și în ediții tipărite. Între acestea, 10 sunt locale și șapte naționale. 

Conform BRAT, cele șapte ziare naționale care mai ajung și pe hârtie și sunt înregistrate în baza de date a Biroului Român de Audit Tiraje sunt „Click”, „Ziarul Lumina”, „Gazeta sporturilor”, „Libertatea”, „Adevărul”, „Jurnalul național” și „Ziarul financiar”. Cele 10 ziare locale sunt: „Jurnalul arădean”, „Bihari Naplo”, „Crișana” (Oradea), „Jurnalul Bihorean”, „Viața liberă” (Galați), „Realitatea media” (Neamț), „Obiectiv Vocea Brăilei”, „Zi de Zi Mureș”, „Gazeta de Nord-Vest” (Satu Mare) și, desigur, „Observatorul de Covasna”. 

Cel mai mare tiraj între ziarele naționale îl are „Click” (36.093), iar cel mai mic, „Jurnalul național” (4.610). Între ziarele locale, când vine vorba de tiraj, „Jurnalul arădean” conduce topul, având un tiraj de 6.986, în timp ce ziarul sătmărean, „Gazeta de Nord-Vest”, este înregistrat cu cel mai mic tiraj, respectiv 600 de exemplare. Observatorul de Covasna are un tiraj de 1.000 de exemplare, la egalitate cu „Zi de Zi Mureș”. 

În condițiile în care disponibilitatea oamenilor de a se abona și de a mai cumpăra ziare tipărite scade dramatic de la o zi la alta, din considerentele enunțate anterior, perspectiva ca și cele 17 ziare rămase încă în viață să dispară mai devreme sau mai târziu este foarte posibilă. 

Luna aceasta, „Observatorul de Covasna” împlinește 20 de ani de existență. Dat fiind peisajul presei tipărite de azi, devine evident că fondatorii și redacția sărbătoresc cu adevărat o mare izbândă: aceea de a fi traversat timp de două decenii situațiile care i-au pus existența în pericol. Faptul că azi apare încă la chioșcurile de presă este, firește, meritul celor care nu s-au dat bătuți și au găsit mereu o cale de a duce mai departe singurul cotidian de limbă română relevant în Secuime, dar este și meritul indubitabil al cititorilor care au înțeles valoarea corectitudinii, a jurnalismului făcut cu simț de răspundere și profesionalism, dar și a informației imprimate pe hârtie, care nu poate fi editată și modificată ulterior publicării, așa cum se întâmplă adesea în online. 

Tot de cititori depinde și viitorul acestui ziar. Prin fidelitatea lor și prin dorința de a se abona și a cumpăra în continuare ziarul tipărit, ei sunt cei care pot decide dacă sărbătoarea din acest an – 20 de ani de „Observatorul de Covasna” – va marca începutul unui nou deceniu de viață sau finalul unei povești de luptă zilnică în slujba informării corecte a comunității. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.